dilluns, 31 de juliol del 2017

L'escola 4.0


T’adones que et fas gran el dia que entres al Mediamarkt i ets incapaç de desxifrar per a què serveixen la meitat dels aparells que s’hi venen a la secció d’electrònica. El dia que, encara al·lucinant amb la revolució que suposen les impressores 3D, llegeixes una entrevista a l’Eudald Carbonell (El Punt Avui del 19 d’abril de 2017) on parla d’impressores 4D i 5D, i et quedes de pedra quan explica que aquestes permetran imprimir persones. Imprimir persones!

T’adones que et fas gran i t’aterreix que el món avanci més de pressa del que ets capaç d’assimilar el dia que vas de viatge a París i reps un avís al mòbil que et recorda que hauries d’anar tirant cap a l’aeroport si no vols perdre l’avió; com ho sap el mòbil que vaig a París? El dia que t’espantes al veure nens de poc més d’un any fent anar el dit índex per la pantalla d’una tauleta amb la mateixa normalitat amb què fan la pipa. El dia que un amic t’explica que a la seva empresa de construcció de maquinària industrial són incapaços de trobar personal qualificat perquè els coneixements dels alumnes que acaben els estudis queden desfasats un cop travessen la porta de la universitat. 

Uau, deixeu-me agafar aire perquè tanta evolució em supera! 

Però no ens enganyem, jo també he pujat al carro de la revolució digital: em comunico per WhatsApp, estudio per internet, compro per internet, demano hora per renovar-me el DNI per internet i miro quin temps fa per internet. Aquesta revolució ha canviat els meus hàbits i la forma com em relaciono amb el món: ja no llegeixo els diaris de paper als bars, per exemple, perquè les no-tícies, d’un dia per l’altre, han quedat obsoletes. 

La web 4.0, que serà una realitat d’aquí quatre dies, permetrà construir xarxes neuronals artificials que s’aproximaran al funcionament del cervell humà. I, d’aquí quatre dies, inter-actuarem amb els mòbils i amb els ordinadors com si fossin persones humanes. És més: haurem emmagatzemat tanta informació personal a internet que els nostres aparells digitals ens coneixeran millor que ningú i ens oferiran contínuament solucions personalitzades a tot el que necessitem o desitgem. I tot això passarà d’aquí quatre dies! 

No cal dir que totes aquestes innovacions tecnològiques no han nascut a cap grup de recerca de cap universitat, sinó que han nas¬cut de la mà d’empresaris com el Sr. Zuckerberg, el Sr. Apple o el Sr. Google, amb uns propòsits lucratius clars.

Se l’ha batejat com la tercera revolució industrial, aquesta, la que ens situa a les portes d’un canvi d’era. I tot això passa mentre a les nostres escoles encara s’estan acabant d’instal·lar les pissarres digitals, encara es fan servir llibres de text, i encara es va a les aules d’informàtica. 

Però, com ha de ser l’Escola en un món 4.0?

Doncs no tinc una resposta clara al respecte. El que sí que tinc clar és que per als nens i nenes que omplen les aules avui, la vida sense internet és en blanc i negre (com ho era per a mi la infància dels meus pares que no tenien llum elèctrica a casa seva): amb internet han nascut, amb internet han crescut, i amb internet viuen i conviuen (com jo vaig néixer i créixer amb llum elèctrica). Per tant, no cal ensenyar-los a fer anar cap aparell digital, ells en saben força més que nosaltres, de fer-los anar, i tenen una capacitat bàrbara d’adaptar-se a cada nova actualització. 

Ara bé, recordem que aquestes innovacions han nascut d’interessos empresarials particulars. I si no s’ensenya als petis i joves (i als grans), a fer-ne un bon ús, seran les grans marques qui ho ensenyaran, però per aconseguir els seus propis objectius. 

De la mateixa manera que a les escoles es treballa l’educació per la salut, l’educació ambiental i l’educació emocional, és urgent començar a treballar l’educació digital: els alumnes han de saber què és la seva ombra digital i la seva reputació digital; han de saber que un sol tuit els pot portar als jutjats; que una foto enviada a la persona equivocada els pot destrossar la vida; han de saber que tenen uns drets digitals, com el dret a l’oblit (drets que encara estan a les beceroles); han de saber que existeixen unes normes SEO i que res passa per casualitat a internet; que darrere d’una Influencer hi ha una empresa i uns propòsits; que les ofertes de feina ja no es busquen, sinó que són elles que et troben si tens un bon perfil a Linkedin. 

Els hem d’ensenyar que a internet hi és tot i tot és possible, però no tot s’hi val: hem de lluitar contra el ciberassetjament, els jocs virals i macabres com La balena blava, i els tutorials al Youtube que ensenyen a autolesionar-se… 

Però tanmateix, a internet, a banda de riscos, també hi trobem oportunitats: tenim accés a tota la informació que es genera al món de forma instantània; tenim accés a plataformes que ens permeten desenvolupar i compartir la nostra creativitat de forma fàcil i assequible (blogs, canals de Youtube, webs…), podem crear projectes de forma comunitària, fer cam¬panyes de micromecenatge… Hi han plataformes per fer-ho pràcticament tot. 

No ens agrada fer-nos grans i ens aterreix que el món avanci més de pressa del que som capaços d’assimilar. Però, posem-hi perspectiva: cada revolució tecnològica genera uns excessos que cal corregir amb la lluita social. Ens cal protegir-nos i ens cal educar-nos per a aquest nou món, com ho vam fer en les revolucions passades. 

Que el món 4.0 no ens agafi desprevinguts. Que l’escola 4.0 estigui a l’altura. I que les autoritats competents ofereixin a les escoles, als mestres i als alumnes les eines necessàries (recursos humans i materials) per poder adaptar-nos i viure dignament en aquesta nova era que ens ha tocat.


Elena Montiel Bach 
Educadora social i pedagoga 
Aquest article ha estat publicat a la revista PERSPECTIVA ESCOLAR 394



dijous, 27 de juliol del 2017

Oportunitats perdudes


Maria Vinuesa, membre de l'Executiva de Rosa Sensat, es lamenta de l'oportunitat perduda que suposa per a la millora de l'educació a Catalunya el document de conclusions del debat Ara és demà recentment fet públic. 




El tema general de la 52a Escola d’Estiu de Rosa Sensat ha girat al voltant dels reptes i les oportunitats que genera el canvi de paradigma educatiu que, tots hi estem d’acord, no podem ajornar més. Per això, quan des del CEC i a petició de la consellera Meritxell Ruiz es va obrir el debat participatiu «Ara és demà» a la comunitat educativa i també a la ciutadania en general, ens va semblar una bona idea. 

Sempre és bo debatre sobre educació, i més si es demana l’opinió a tots els sectors de la societat sense excloure’n cap, per tal d’implicar-los en un estudi sobre el sistema educatiu, un estudi que hauria de servir per copsar l’estat de la qüestió per tal de dissenyar un sistema que doni resposta a les necessitats educatives de la societat actual.

El CEC ha organitzat seminaris, debats i tallers per tot el territori on, a partir de cinc ponències marc, s’ha reflexionat i debatut sobre aspectes fonamentals de l’educació. També altres associacions i entitats, la majoria relacionades amb l’educació, han debatut aquestes ponències i se li han fet arribar les seves aportacions. Suposem que ha estat una feina ingent resumir tot aquest material en un document de vint-i-cinc pàgines, i és per això que valorem l’esforç del CEC per donar veu tant a les entitats directament implicades en l’àmbit educatiu com a les persones anònimes que consideren que l’educació és cosa de tots. I justament perquè valorem aquest esforç, el resultat ens preocupa.

Tot el document és una declaració d’intencions, bones intencions en molts casos, però que no tenen en compte els greus dèficits del sistema educatiu actual
 
En aquest document es fan propostes que requereixen una inversió econòmica que està molt lluny de l’actual, però que sobretot requereixen un canvi de mirada: de l’administració, dels polítics, dels mestres i professors, de la societat en general, i és que aquest canvi necessita alguna cosa més que un debat de mesos.

Per ser curosos, hem de dir que l’informe proposa que el sistema educatiu ha de tenir finançament per garantir la gratuïtat dels ensenyaments obligatoris i del segon cicle d’educació infantil, però sense especificar què vol dir aquesta gratuïtat, perquè cal recordar que, sobre el paper, en aquests moments aquest tram de l’educació és gratuït. Es vol dir, doncs, que la dotació a les escoles i instituts serà suficient per cobrir totes les despeses? Es vol dir que les famílies no hauran de fer un pagament anual en concepte de material? Per altra banda, es diu que hi ha d’haver ajuts per al 0-3, però no hi ha ni una paraula sobre la formació professional i el batxillerat. És una omissió? En tot cas, és una oportunitat perduda, perquè s’hauria pogut especificar com serà la inversió en educació, què es prioritzarà i de quina manera es finançarà per garantir l’equitat.



En el paràgraf immediatament posterior hem entès que es continua apostant per la doble xarxa escola pública/escola concertada. És una altra oportunitat perduda, ho veiem així. Es perd l’ocasió de revertir una situació que considerem inadequada per aconseguir l’educació que als infants i joves els és imprescindible: una escola pública de qualitat per a tothom, equitativa, una escola pública vertebradora de la cohesió social. Perdem l’oportunitat d’alinear-nos amb països capdavanters en polítiques educatives de qualitat, països que fan de l’escola pública el puntal del seu sistema educatiu. En canvi, en aquest document es torna a parlar del dret de triar escola. No ens hem adonat que aquest argument és una fal·làcia? No ens hem adonat que, més que un dret, és un privilegi per a uns quants? Tot plegat ens sembla preocupant.

Una de les característiques d’aquest document és l’ambigüitat

En un moment en el qual tothom està d’acord que és tota la societat la que educa, en aquest document es continua considerant l’escola com el nucli central dels nodes de la xarxa educativa, i es continua parlant d’aprenentatge formal, no formal i informal. No hem quedat que tot és educació?

Una de les característiques d’aquest document és l’ambigüitat. El que es diu en un paràgraf no acaba de casar amb el de més endavant. Es té la sensació que s’han volgut incloure les diferents sensibilitats encara que siguin contradictòries, com per exemple quan es parla de l’etapa d’educació infantil. Primer es reconeix l’alt valor educatiu de l’etapa, per a continuació proposar universalitzar l’escolaritat als dos anys, amb uns arguments com els següents: «Afavorir els processos d’estimulació precoç, la conciliació i l’equitat.» Feia anys que el concepte «estimulació precoç» no apareixia en cap document. Això vol dir que aquest concepte s’està actualitzant?

Com ja hem dit a l’inici, aquest document és sobretot una declaració d’intencions, i ens dol que, des d’aquesta perspectiva, es perdi l’oportunitat d’haver proposat uns serveis a la primera infància 0-6 aprofitant el saber, la feina de qualitat acumulada i les estructures actuals d’una etapa educativa bàsica per al desenvolupament de les persones. Ens sorprèn que ens fixem en els resultats acadèmics que obtenen altres països, però no ens fixem prou en quines són les condicions que fan possibles aquests resultats, i és justament aquí on rau la diferència.

Quan hi ha cents de mestres que inverteixen temps en la seva formació amb l’objectiu de ser part de projectes educatius en els quals es volen implicar, quan hi ha famílies que tenen l’educació dels seus fills com a primera prioritat, quan hi ha una ciutadania cada vegada més interessada en l’educació dels infants i joves, les administracions tenen l’obligació de posar en marxa un procés democràtic que parteixi de les bases i que faci possible un sistema educatiu de qualitat per a tothom. Lamentem que aquest debat no ho hagi aconseguit.









Maria Vinuesa
Membre de l'Executiva de l'Associació de Mestres Rosa Sensat

dilluns, 24 de juliol del 2017

Un de cada dos




El mes passat es va presentar a la Universitat de Lleida un estudi promogut per l’Associació contra l’Assetjament Escolar (NACE), dirigit pel psicòleg Josep Soler. L’estudi es basa en entrevistes a més de 300 famílies amb fills amb altes capacitats, i alerta que la meitat seran víctimes d’algun episodi d’assetjament al llarg de la seva vida escolar. La correlació s’estableix només amb les aptituds intel·lectuals, com si també configuressin un perfil de personalitat.

Quan llegeixo dades com aquestes, no puc evitar remetre’m a la meva experiència professional. Dues situacions com a mostra:

1. Una tutora de quart d’ESO em parla d’una noia que s’ha incorporat aquest curs a l’IES. Ve d’un centre concertat, on ha fet tota l’escolaritat. Va repetir tercer d’ESO. Els seus resultats acadèmics no es corresponen amb els esforços que hi dedica; es relaciona poc amb els companys i companyes; té tendència a l’aïllament, i tot ho rep com un atac personal; mostra reaccions explosives; expressa que té por de fer mal als altres; està tensa; es deixa notes pertot arreu, perquè diu que oblida fins i tot les accions habituals. Hi ha companyes del grup que estan preocupades per ella, i han anat a parlar amb la tutora i amb la psicopedagoga de l’IES.

El canvi de centre es va produir perquè a l’anterior –on encara està matriculat el seu germà petit– van aconsellar als pares que l’escolaritzessin en un centre públic, on «els nivells són més baixos». Als tres anys se li va fer una valoració de capacitats en un «centre especialitzat» per recomanació de l’escola, ja que presentava facilitat per a l’aprenentatge. En les proves va obtenir un QI de 150, i se li va diagnosticar superdotació.

Els pares, després del diagnòstic, la van matricular al Conservatori. Estaven orgullosos de la seva filla, l’únic infant de la família extensa fins que, al cap de vuit anys, va néixer el seu germà. A partir de tercer de Primària, el seu rendiment va baixar. Els pares opinen que no està motivada per res, que no s’ho passa bé amb res, que no és autònoma ni té iniciativa. Estan decebuts amb la seva filla. No és la persona que s’imaginaven quan era petita i anava a tot arreu amb la maleta de les lletres, que era la seva joguina preferida.

La noia diu que tot li va malament: els estudis, la relació amb els altres... Li passa el mateix que al centre anterior. Continua estudiant música en un centre privat.

Es tracta d’un cas de precocitat. Aquests nens i nenes durant la infància aprenen amb més facilitat que els seus companys i companyes, però quan arriba l’adolescència els recursos disponibles s’equiparen i les diferències de rendiment es van empetitint fins a desaparèixer. Un diagnòstic inapropiat, o una informació insuficient, poden generar expectatives que, en no acomplir-se, generen frustració als pares i sentiments de culpa al noi o noia. Aquesta culpabilització s’intenta neutralitzar destinant tot el temps i tota l’energia disponible a compensar el que és viscut com un dèficit, i el desenvolupament emocional se’n ressent.

Aquesta noia no era objecte d’assetjament escolar, perquè els seus companys i companyes estaven preocupats pel seu malestar, per la seva tristesa, per la seva impotència per fer-hi front.

2. Em va fer pensar en un infant de tres anys que havia vist unes setmanes abans. La família em va demanar una entrevista al mes de febrer, i prèviament s’havien posat en contacte amb el Departament d’Ensenyament. Volen una acceleració curricular. Creuen que el seu fill «ja té adquirits els continguts de primer de Parvulari» i que «si continua en aquest nivell perdrà el curs». La mare està contenta de tenir un fill que aprèn tant i amb tanta rapidesa. Per demostrar-m’ho, m’ensenya els quaderns que fan a casa.



Al llarg de la conversa comenta que té un germà superdotat, però que ho ha sabut de gran. A l’escola havia tingut dificultats de relació amb els companys, i els mestres es queixaven de la seva conducta i la seva inatenció, tot i que consideraven que era intel·ligent. El pare assenteix. 

El nen es mostra poc espontani, tens. Vol acontentar l’adult i creu que per aconseguir-ho ha de demostrar constantment tot el que sap. Així, aprèn moltes lletres per satisfer la mare i la resta d’adults. No canvia de curs, i els pares es mostren més resignats que no pas convençuts.

Sovint es conceptualitza la superdotació com l’adquisició d’un nombre significativament més alt de continguts que la mitjana del grup d’edat. Com es pot atendre la diversitat –de qualsevol etiologia– si fixem objectius de nivell, prenent com a referents continguts de matèria, ja en aquestes edats?

L’èxit personal es redueix a l’èxit acadèmic. L’infant és valorat en tant que alumne. Sacrificar aspectes importants de la vida d’una persona, com la socialització, un desenvolupament harmònic o una vida familiar sense pressions, per construir alguna funció una mica abans, acaba sent una inversió molt dolenta.

Amb el que he exposat no vull responsabilitzar les famílies del malestar d’aquests infants o joves –i de tants altres–. En tot cas, la responsabilitat és compartida per diferents agents. Per exemple, sembla que l’acceleració (passar a un curs superior al que correspon per edat) és l’opció més demanada per les famílies, i acceptada també per l’administració educativa. Representa un fracàs de l’ideal d’escola inclusiva, que requereix que cada infant o jove rebi l’atenció que necessita atenent a les seves característiques personals, tant cognitives com emocionals, i ens retorna al currículum graduat. 

Quan els mestres estan disposats a treballar amb diferents nivells d’aprofundiment, es troben amb la dificultat que la programació d’activitats es fa per a tots els grups del nivell, i amb una manca de recursos metodològics i didàctics a l’abast. 

Tampoc vull fer una crítica a l’estudi, tot i que he de confessar que el resultat m’ha preocupat, perquè s’afegeix a altres profecies –que espero que no siguin d’autocompliment– que ens anuncien, per exemple, que una de cada quatre persones patirem una malaltia mental al llarg de la nostra vida. Si, a més, un de cada dos alumnes amb altes capacitats serà objecte d’assetjament durant la seva escolaritat, i descomptant les malalties que, segons les estadístiques, sembla que patirem...

Amb aquestes perspectives, gaudiu de l’estiu. 

Roser Reverter (mestra)

dijous, 20 de juliol del 2017

El canvi omnipresent

El canvi educatiu. Un terme omnipresent aquest. Uns el fan servir per referir-se a l’instrumental, a les tecnologies disponibles; però aquí la cosa tindria molt poc recorregut: des de sempre, els grans de la pedagogia han fet un ús desacomplexat dels recursos i aparells de la seva època. Altres semblen abduïts per la novetat permanent que imposa el món del consum i la publicitat, però aquesta no seria la lògica de l’educació. El canvi educatiu també admet altres mirades…



Tedesco, el pedagog argentí recentment traspassat, ens recorda per exemple que el canvi més transcendent que s’ha donat al llarg de la història de l’educació ha estat l’establiment de l’escola obligatòria, gratuïta, pública i laica. Una fita no assolida encara a molts països, una conquesta prou fràgil en tants d’altres. Semblaria una obvietat, però no ho és, i val la pena recordar-ho quan per a alguns tot hauria d’estar en revisió.

El mateix Tedesco, sense por d’anar contracorrent, ha escrit que la funció primordial de l’escola en aquest món globalitzat, en aquesta societat líquida, hauria de ser la formació d’un nucli cultural i cognitiu estable, d’uns marcs de referència nítids, per tal d’evitar que infants i joves siguin engolits per la pressió i la seducció d’un entorn especialment hàbil i convincent, i caiguin, gairebé sense adonar-se’n, en l’alienació i la dependència.

Des que McLuhan ens va obrir els ulls, tenim clar que el mitjà és també el missatge, que les formes, els mètodes i les tècniques importen, que el que aprenem no són només els continguts programats. I, en aquest mateix sentit, sabem que les finalitats són importants, que assenyalen una orientació i atorguen un sentit, però que els mitjans per assolir-los ho són tant o més, perquè és el que vivim cada dia, perquè és el que va conformant les nostres percepcions, actituds i interessos. 

A vegades, en nom d’un horitzó elevat i noble, s’han justificat pràctiques educatives insensibles i arcaiques i, a la inversa, en nom d’un dia a dia agradable i ple d’innovacions, s’han justificat projectes ambigus, contradictoris o buits. Necessitem escoles que es creguin de veritat els principis i objectius inscrits en les lleis i en les grans declaracions universals, però igualment necessitem escoles que estiguin al dia, que utilitzin els recursos i les tecnologies pròpies dels temps que vivim, que posin en pràctica metodologies i estratègies contrastades, eficaces, estimulants, humanitzadores i congruents amb aquelles finalitats.



Meirieu, enmig d’aquesta voràgine, emfasitza el deure de resistir: enfront de la immediatesa, la temporalitat; enfront de la pulsió, l’emergència del desig; enfront de la força, la cerca de la veritat i el bé comú; enfront del mercantilisme, la cultura compartida; enfront de la selecció pel fracàs, l’exigència per a tots; enfront de la gestió i el management, la pedagogia; enfront del fatalisme, l’esperança; enfront del victimisme, la rebel·lia. La renovació pedagògica està feta d’innovacions i permanències, de traços curts i moviments llargs.


Milani, el mestre de Barbiana que el papa Francesc acaba de rehabilitar públicament, ens recorda algunes d’aquestes permanències, que faríem bé de no oblidar. El valor del temps, sobretot per a aquells que no compten amb un coixí familiar per escapar d’un destí de gregarisme i resignació. 

L’autoritat del mestre, que no és altra cosa que assumir la responsabilitat que els atorguen la societat i les famílies, i que en absolut està renyida amb la confiança, el respecte i l’estimació envers els infants i joves. L’actualitat com a font inesgotable d’aprenentatges, com a mostra que res del que és humà ens és aliè, com a pràctica de la interculturalitat, l’argumentació i el diàleg. La primacia del llenguatge, no solament com a instrument de comunicació, sinó també com a element d’humanització i factor clau per al desenvolupament intel·lectual. 

L’oposició radical a constituir-se com a instrument de qualificació i selecció perquè aquesta no és la funció de l’escola. Donar sentit al temps, a l’activitat i als sabers escolars, perquè això vivifica les petites coses de cada dia, permet superar els mals moments i forneix la il·lusió, la motivació i l’esperança per esdevenir persones plenament sobiranes, independents, responsables i solidàries.










Editorial de la revista Perspectiva escolar 394 (Juliol/Agost 2017)

dimecres, 19 de juliol del 2017

Les noves proves per als qui volen ser mestres




Aquesta ha estat una iniciativa del que es coneix com a MIF: un programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres, promogut per totes les universitats, pel Departament d’Ensenyament i pel Departament d’Empresa.

Les proves tenen la intenció d’avaluar les competències logicomatemàtiques i comunicatives i les capacitats de raonament crític  i de reflexió de les persones candidates a iniciar aquest ensenyament, amb la intenció de «prestigiar els estudis i l’ofici».

Tenia algunes reflexions a fer sobre aquesta iniciativa, que volia exposar en forma de punts:

–Sobre el contingut de les proves. Pel que es pot llegir a diferents pàgines com la de la mateixa MIF (mif.cat), les proves no són pas cap despropòsit en elles mateixes. Fins i tot podríem dir que algunes parts són interessants. Però plantejar-les entorn de capacitats expressives i matemàtiques en el fons aprofundeix, segons el meu entendre, en una imatge del rol de mestre més pròpia del segle XX que del segle XXI, que demana als mestres ser persones creatives, més preparades per saber gestionar incerteses que no pas certeses. Com diu Jorge Wagensberg, «els pulmons necessiten aire, el cor necessita sang, el cervell necessita canvi».

Les capacitats de raonament crític i de reflexió de les persones candidates a fer de mestre són sens dubte importantíssimes, però valorar-les en un sol examen és d’alguna manera contradictori amb una idea d’avaluació molt més complexa, que connecta les informacions entre elles per generar coneixement nou.

Una mestra de la UVic que em va marcar, la Mercè Torrents,  va escriure un llibre adreçat als estudiants de mestre que té un títol que crec que ens pot ajudar: Aprendre a ensenyar a aprendre. Quina prova escrita ens pot ajudar a saber qui té una bona candidatura per aprendre a ensenyar a aprendre?

Segurament hi hauria hagut altres criteris possibles de selecció, com ara demanar si entre les candidatures hi ha alguna persona que ha fet durant uns anys d’educador voluntari en el terreny del lleure, de monitor d’un cau, d’un esplai o altres… però aquesta experiència malauradament tampoc està socialment reconeguda, i hem hagut d’esperar que algú com Carles Capdevila reivindiqués la importància d’aquestes vivències personals.

–Prestigi dels estudis. Quina és la manera en què actualment es prestigien els estudis? Segur que tothom està d’acord a dir que és la nota de tall. Els estudis de medicina –posem per cas– tenen una nota de tall alta, per tant tenen més prestigi que els graus de mestre. La demanda molt superior a l’oferta de places fa que la nota necessària per entrar sigui més alta. Si el que es busca és tenir estudiants acadèmicament més brillants als estudis de mestre, és clar que el que s’ha d’aconseguir és això: que hi hagi més demanda que oferta!

Les PAP aconseguiran aquest augment de demanda? Permeteu que ho posi en dubte. El que prestigia de debò uns estudis té molta més relació amb el prestigi social de l’ofici per al qual et preparen. Aquesta és, al meu entendre, la clau que pot contribuir a prestigiar els estudis, tot i que soc conscient que és tan fàcil de dir com difícil de fer.

–Sobre la responsabilitat dels mestres en el prestigi de l’ofici. Com deia abans, hi ha un component social en el reconeixement del prestigi del nostre ofici. Cert. Però, nosaltres, tenim responsabilitat en aquest reconeixement? Crec clarament que sí. I penso que hi ha maneres per poder reivindicar amb força el prestigi del nostre ofici des del mateix exercici. Pensem com hem respost globalment davant les retallades: amb més treball, amb més exigència i amb més treball d’equip. Crec fermament que si som capaços de construir dinàmiques de treball d’equip fortes el projecte educatiu es reforça i també es reforça la nostra imatge davant la societat.

També hem de ser conscients que hi ha molt camí per recórrer: la formació continuada, per exemple, seria una altra clau de volta. Avui la formació continuada, sacrificada dels pressupostos del Departament en el moment de les retallades de fa set o vuit anys, i mai més recuperada, continua sense ser prou valorada ni pel mateix gremi ni per la societat. La formació permanent és un dret però al mateix temps un deure que tenim tots i totes com a mestres.  Ara hem de ser nosaltres els qui decidim sobre quins temes necessitem ser formats. En el fons, aquesta deixadesa és una oportunitat per a nosaltres per prendre les regnes de la nostra formació permanent i dibuixar així el perfil de mestre que necessitem.

–Selecció de candidats. Tot i que el coordinador del MIF, el senyor Miquel Martínez, afirma que no hi ha una voluntat de seleccionar l’alumnat és evident que aquesta estratègia té el missatge implícit de fer de garbell en el moment d’accedir a la universitat, oblidant segurament que una cosa és el dret als estudis i l’altre l’accés a l’ofici de mestre. És en aquest sentit que jo crec que hi ha un espai de treball possible molt més efectiu, molt més respectuós amb la idea del dret a l’educabilitat de tothom sense necessitat de seleccions apriorístiques: les pràctiques.

–Les pràctiques. Penso que les pràctiques representen un terreny on potencialment poder cosir la relació entre la universitat i l’escola. Aquest va ser l’encàrrec que en un inici van tenir els ICE de les diferents universitats, però com diu Joan Soler «han acabat fent de tallafocs entre una institució i l’altra».

Si s’aprofita aquest moment en què es parla d’escoles amb una dinàmica innovadora i es fa un procés de selecció estricte de les escoles formadores pels estudiants de mestre; si es trena un diàleg intens, molt més intens del que hi ha actualment entre qui tutoritza l’estudiant des de l’escola i des de la universitat; si les pràctiques són la porta per la qual molts professors poden entrar a l’escola per conèixer-la, per comprendre com connectar la teoria amb la pràctica… si hi hagués molt més rigor i exigència per part de totes tres bandes del procés (universitat, estudiant i escola), penso que es podria aconseguir aquesta quadratura del cercle, perquè si una persona no s’estima l’ofici ja es veu al moment de les pràctiques. Unes pràctiques més rigoroses farien millors mestres, millorarien també les escoles i inevitablement perfeccionarien la formació inicial universitària.

Si tot això passés, potser no caldrien aquestes proves, que, tot i la bona intenció, no seran capaces de resoldre elles soles el difícil repte de tenir escoles amb professionals ben preparats en una societat amb canvis constants.

Perdoneu que hagi buidat el PAP.













David Altimir 
Aquest article d'opinió es va publicar al Diari de la 52a Escola d'Estiu (05.07.2017) 
     

Efrèn Carbonell: «Educar un nen és donar-li ales i exemple»


Foto Marc Martínez

L’educació inclusiva com a dret fonamental, i com a mitjà per avançar cap a una societat inclusiva. Aquesta és la premissa base del pensament d’Efrèn Carbonell (Barcelona, 1958), que és director des del 1987 de la Fundació Aspasim, una entitat que des de l’any 1938 es dedica a l’atenció de persones amb discapacitats greus. En el llibre ‘Escoles inclusives, escoles de futur’, publicat aquest any, Carbonell analitza com ha de ser la transició cap a aquest nou model d’escola a Catalunya, a través de la seva mirada crítica sobre el que s’ha fet fins ara, i de la proposta d’eines i estratègies específiques que haurien de millorar els suports per a les persones amb Necessitats Educatives Especials (NEE) de què disposem actualment.

Com serà la relació de l’educació inclusiva amb una societat que discrimina?

Si el model actual no és inclusiu és, justament, perquè no hi ha hagut gent que hagi anat a l’escola inclusiva. Si des de petit un nen comença a interactuar amb nens que són diferents –o molt diferents– de com és ell, tindrà una mirada diferent i podrà transformar la de l’adult. Per això és tan important que tota l’educació obligatòria sigui inclusiva, des de ben petits fins que acabi l’ESO. El canvi social s’ha de potenciar des de l’escola. El que passa és que durant aquests anys de crisi econòmica s’han fet disbarats, que han provocat que ens carreguem una generació de mestres.

Hi haurà un moment, però, en què l’alumne amb necessitats educatives especials trobarà contradiccions entre l’escola i la resta d’entorns que habiti.

No, si entenem que la nova escola ha de partir d’una personalització de l’ensenyament. Cada alumne és diferent de la resta, i té unes capacitats pròpies. A banda de personalitzar l’ensenyament, però, també s’han de modificar les exigències que l’entorn té cap a aquesta persona. No es tracta de canviar-la a ella, sinó de transformar l’entorn socioeducatiu per tal que sigui capaç d’incloure una persona que sigui molt diferent. Això es veu més fàcilment amb les persones amb discapacitat física. En aquest cas, es tracta de trencar barreres físiques de l’entorn –construint ascensors o rampes– que limiten la seva mobilitat. El que costa d’entendre és que amb les persones amb discapacitat intel·lectual s’ha de fer el mateix: fer adaptacions en l’entorn per tal que aquesta persona interactuï, participi i aprengui. La transformació ha de ser de la classe, de la forma en què s’organitza l’escola, per garantir que doni cabuda a tots els alumnes.

El decret sobre l’escola inclusiva, que hauria de sortir a l’octubre, sembla que té bona pinta.

Planteja una cosa molt important: que tots els alumnes aniran a l’escola ordinària i, en tot cas, a l’escola especial si la família ho decideix. Fins ara, qui tenia l’última paraula eren els experts, i ara és la família. Això significa que en els propers anys haurem de recuperar eines per a les escoles, que ja tenien fa uns anys, per tal que siguin capaces de transformar-se i garantir que cada alumne tingui el seu espai per interactuar i aprendre. Si l’escola no personalitza i parteix d’un currículum, s’equivocarà. Ha de partir de la persona i del mestre, establir què vol que aprengui cada alumne i formular un pla individualitzat que permeti anar incorporant en l’activitat general de l’aula els objectius personals que s’han marcat per a cadascú. Ara, si volem transformar, hem d’entendre que l’escola que funciona és aquella que interactua, dins i fora. És una escola potent aquella en què dins l’aula hi pot haver dos mestres, una mare, un expert: tots interactuant.

En el seu llibre Escoles inclusives, escoles de futur descriu un mite generalitzat: el fet que molts pares pensen que el model d’escola inclusiva provocarà un endarreriment del grup. Com combatre’l?

Hauria d’haver-hi cua de pares que volguessin que els seus anessin a l’escola inclusiva, perquè el que fa és millorar l’aprenentatge dels seus alumnes, tant l’aprenentatge cognitiu, que no perd qualitat, com l’aprenentatge emocional i social. Avui, fins i tot a l’hora de buscar feina, no demanen persones que tinguin molts coneixements. Demanen gent que sàpiga gestionar-los, aquests coneixements, i que siguin capaces de distingir allò què és real del que no ho és.

Foto: Marc Martínez

També hi ha pares que tenen por que els seus fills no superin les competències bàsiques.

Si el que es fa és personalitzar l’aprenentatge, no té sentit que hi hagi por. L’alumne que tingui més capacitats tindrà uns avantatges respecte als altres, i es tracta d’aportar els handicaps necessaris per garantir l’equitat, no pas la igualtat. Només hem de donar a les persones allò que els cal, ni més ni menys. I no estem inventant res. Les tesis de l’escola nova són de fa un i dos segles: els grans pedagogs com Froebel o Montessori van formar-se en l’educació especial, i allà van entendre que tots els infants poden aprendre, però que hem de crear ritmes diferents. A l’escola no hi passes més del 15% del teu temps, i per això estem parlant de trencar les parets de l’escola, de crear comunitats d’aprenentatge, d’intentar trobar ponts d’interacció entre escola i comunitat.

Té sentit parlar d’educació inclusiva quan fa dos mesos el Tribunal Suprem va aprovar continuar subvencionant les escoles que segreguen per sexe?

M’agradaria que hi hagués una millor gestió del diner públic. Una cosa és la llibertat que pot tenir una família a l’hora de triar escola, i una altra és finançar-ho amb fons públics.  Jo el que demanaria és que amb diner públic es prioritzés la construcció d’un univers d’educació inclusiva. Mentrestant, qui vulgui una cosa diferent és lliure de portar-ho a terme, però no amb els diners de tots. És important que seguim un nord, que és la societat inclusiva, si no l’educació inclusiva no té sentit. I això significa que ens hem de carregar tot allò que promogui la segregació.

Amb una Administració neoliberal és possible?

És difícil, però als Estats Units la llei de l’educació és de l’any 1975, i des de llavors no s’ha tocat. Cada quatre o cinc anys es modifiquen i afegeixen coses, però la base legal ha estat sempre la mateixa. El que diu és que l’alumne ha d’anar sempre a l’entorn menys restrictiu possible, i ha de tenir un pla individualitzat que especifiqui els suports, ajuts i adaptacions que li caldran. Al nostre país, en el mateix període de temps, n’hi ha hagut set o vuit, de lleis diferents. L’escola inclusiva hauria de ser un dret intocable, sigui l’esquerra o la dreta qui governi. I s’hi han de destinar els recursos econòmics que calgui. A Catalunya, el percentatge de PIB que s’hi dedica encara no arriba al 3%, i l’objectiu era assolir el 6%. Hi ha un gran nombre d’indicadors negatius que diuen que no s’ha avançat gens en educació, en els últims anys, no s’ha fet cap aposta per l’educació inclusiva. El que s’ha fet és eliminar els espais que haurien d’haver permès la coordinació, en reduir el nombre de professionals a les aules i rebaixar-los la jornada laboral.

El sistema concep l’educació com un mitjà, no de formació de persones, sinó de producció de treballadors per al mercat. Quin interès real pot tenir per aportar recursos per a la inclusió de persones amb discapacitat?

Les ràtios de professionals-alumnes que hi ha a les escoles especials de Catalunya es regulen encara avui per un acord de govern de 1998. No hi ha hagut ni tan sols un interès jurídic fins a la redacció del nou decret, que, al seu torn, deixa de banda les escoles especials. Així que voluntat del tot no n’hi ha. Però el decret serà una eina molt interessant, que ha d’anar acompanyada de la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’any 2006, que l’Estat espanyol va ratificar el 2008. Això fa que en els propers anys els estats signants hagin de retre comptes per demostrar que estan avançant cap a una escola inclusiva. Aquest és un dret internacional, en tant que hi ha una convenció de compliment obligatori. Estem encarats, però el canvi serà lent i necessitarà que hi posem temps, i sobretot estratègia.

Com s’ha d’entendre l’avaluació que fa el centre, en el paradigma d’educació inclusiva?

En el fons, qui t’avalua és la vida. L’avaluació del centre ha de ser contextualitzada i formativa, i tenir com a objectiu trobar on hi ha mancances i treballar per resoldre-les. Tal com es planteja actualment, avaluar no té sentit. Jo no recordo la gran majoria de coses que vaig aprendre a l’escola. Si només tenim en compte uns estàndards i volem que tothom hi arribi, el que estem fent és controlar, i no avaluar.

En el nou model, cada alumne tindrà el seu pla individualitzat, i s’haurà de valorar l’esforç que ha fet per tal d’acomplir-lo. Això s’aconsegueix empatitzant amb l’altre, i entenent que ser com som és una qüestió d’atzar. Hem de construir un món en què hi capiguem tots, i hem de començar per l’escola bressol: si un nen, en els seus primers anys, està interactuant constantment amb persones diferents a ell, no percebrà les diferències que la societat actual hi veu. Aquest fet, però, ha d’anar acompanyat de la feina que es faci en l’entorn social i familiar. Educar un nen són dues coses: donar-li ales i exemple.

Marc Martínez
Entrevista publicada al Diari de la 52a Escola d'Estiu (10.07.2017) 
     

Laura Malavasi: «Soc una persona que segueix jugant»


Laura Malavasi en la 52a Escola d'Estiu. Foto: Elisabeth Montamat

Laura Malavasi és una pedagoga autònoma, formadora i consultora que s’ocupa de projectes de formació i de coordinació pedagògica per a serveis de 0 a 6 anys a moltes regions d’Itàlia. També col·labora amb la Universitat de Parma, amb laboratoris de dades i ha dirigit una cooperativa social. Té una història molt articulada i diferent, però de base és pedagoga.

Aquesta trajectòria professional tan extensa de què et serveix a l’hora de treballar amb nens i nenes durant el dia a dia?

Treballar amb infants ha estat la meva sort! Jo soc una persona inquieta, i sempre he buscat situacions que em posessin a prova. He treballat en situacions difícils i diferents i amb professionals diferents. He treballat durant molts anys amb arquitectes, amb dissenyadors… Tot això m’ha enriquit i m’ha posat en la situació d’haver d’afrontar altres cultures, sabers i disciplines provant de trobar canvis de comunions i divisions, cosa que m’ha dut a tenir una visió molt contemporània. He après molt buscant d’obrir-me a tantes matèries i disciplines com he pogut, no només la psicologia i la pedagogia. Sempre estic aprenent!

I com has arribat fins al tema del joc després de tanta carrera?

Estant molt amb nens i nenes. Jo sempre he entès que formar i ser pedagoga s’ha de fer fora de la feina i dintre l’escola. Sempre he estat molt a prop dels infants, mirant-los amb molta curiositat. Buscant trobar significat al que fan i esperant que siguin ells els qui m’expliquin les coses, he entès que efectivament la dimensió del joc, la dimensió del jugar cada dia, de la quotidianitat, la dimensió d’aprendre amb el fet de jugar i fer la cosa més natural del món és probablement la situació més profunda i una cosa que tots necessitem avui en dia. Perquè tornant-nos grans, tornant-nos adults, ens arrisquem a perdre la dimensió del joc pensant que hi ha coses més importants, i això ens allunya molt.

Els adults no juguem?

Juguem poc perquè pensem que ens tornem persones poc serioses, poc professionals. Si jugues, no fas coses serioses. Això gira les cartes del meu ésser: jo soc una persona que segueix jugant, em diverteixo molt i busco divertir-me. Busco no prendre’m les coses gaire seriosament, soc molt irònica, perquè la ironia és una dimensió del joc intel·ligent i culta. Els adults perden l’hàbit i predisposició al joc perquè es tornen adults, perquè et tornes gran, i tornar-se gran vol dir que assumeixes un nou risc: si treballes molt amb el cap, acabes fent només coses molt cerebrals i es perden totes les altres dimensions de la persona. En realitat, el joc és l’experiència humana transcultural i intercultural que manté el món unit.

Sabent això, per què centres la teva feina i els teus cursos en els infants i no en els adults?

S’hi inscriurien moltes menys persones! El joc requereix un clima, un benentès, una comunitat i la disponibilitat de posar-nos junts i en mode de joc. Jugar desvetlla molt, explica molt de nosaltres, i aquest és un dels problemes més grans per als adults. Els adults no volen explicar-se. Jugar t’exposa molt des d’un punt de vista emotiu, explica molt de com ets, i ningú de nosaltres vol estar així de descobert i vulnerable. Els adults prefereixen inscriure’s en cursos, participar i estar en situacions més segures en què estic assegut, escolto, se m’expliquen coses, prenc apunts, vaig a casa però ningú m’ha demanat que m’hi impliqui. El joc és una dinàmica on un es posa de veritat en discussió.

El món en què viuen els nens i nenes segueix sent un món d’adults: professors, mestres, famílies… Això fa que la dimensió del joc cada cop es vegi més reduïda perquè els adults se centren a fer-los aprendre i estudiar?

Jo dic sempre que és difícil ser infant avui en dia perquè l’espai d’experiència, experimentació i possibilitats s’està reduint constantment. En general la cultura i el món en què vivim és un món que tendeix a ser cada cop més ràpid. Tendeix a requerir als nens i nenes més competències, més saber, sempre requeriments perquè es tornin algú important, algú que sabrà moltíssimes coses. A Itàlia hi ha una dita: «No perdis el temps, para de jugar.» Jo penso que jugar no vol dir perdre el temps sinó guanyar-lo. Necessitem una revolució cultural! Cal que als adults se’ls recordi que han estat infants. 

És una esperança. En el moment en què em trobo amb famílies o amb professors i els faig recordar com eren de nens i tornen a les memòries de la seva infantesa, sempre els venen al cap els moments en què jugaven. El que recordem de quan érem criatures són els records bonics, que tots tenim en comú, que ens tornen a la pols d’aquest adult que sovint és ostatge… Hem de començar a veure el joc com la situació més seriosa, profunda i culta, dins la qual entren moltíssims aprenentatges. Fins que no ens traiem del cap que el joc és l’esbarjo i que les coses serioses són les que fas a classe, a la taula, sempre tindrem dos mons que no aconseguiran entendre’s mai. Perquè és com si penséssim que les coses serioses, aquelles que et serveixen a la vida per ser algú important, són aquelles que aprens dintre de classe, quan en realitat tots aprenem, sigui quina sigui la situació, dins i fora.

«El joc és l’experiència humana transcultural i intercultural que manté el món unit»

Què és més difícil: canviar la filosofia del sistema o canviar la mentalitat dels pares?

Jo crec que les famílies ho han d’entendre. Necessitem trobar situacions educatives que acompanyin, que no tinguin cap presumpció de saber, però que tinguin el desig d’acompanyar i tenir les famílies a prop del projecte. D’aquesta manera les famílies es tornen menys resistents. El risc, però, és que l’escola utilitzi les famílies com a escut i com a excusa per ancorar-se i no voler oferir resistència. Perquè estar a prop d’un nen que juga i jugar amb ell vol dir sovint fer més esforç: fer servir un altre llenguatge, implicar-s’hi… És més difícil que estar darrere un escriptori i transmetre informació. Jo hi tinc molta esperança, en això, tant en el bàndol de les famílies com en el de les escoles. Jo crec que és possible canviar de veritat, és tant un desig com una necessitat. La meva història amb les famílies és sempre la mateixa: quan aconsegueixes tenir-les a prop se senten enganxades i t’acompanyen.

Ara aquí a Catalunya es viu un moment en què hi ha una necessitat d’innovació i sembla que ens hàgim de passar el dia jugant. Quin consell donaries als centres i professionals a l’hora de fer aquest canvi?

Jo crec que la innovació s’ha de basar en la història que té cadascú. No crec en les situacions exasperades en què es tira tot i es comença de zero. Crec en les situacions que de veritat troben l’equilibri: a partir de la manera de fer que tenim, amb la qual hem crescut i ens hem tornat professionals, anem insinuant petits dilemes i situacions que et fan sentir que no avances i t’obliguen a veure les coses d’una manera diferent. Perquè la pregunta que ens podem fer és: si renunciem a tot allò que hem estat fent fins ara, si traiem les taules i les cadires i juguem tot el dia, haurem de saber-ho fer. 

Tot el que és nou sempre és fascinant, però el nou també pot tenir pegues, perquè cal saber-ho fer. Jugar tot el dia pot ser això que estem dient aquí però també pot ser una situació de mala praxi, perquè per jugar tot el dia s’ha de tenir la capacitat de pensar i imaginar i aconseguir estar en una situació que li doni significat al joc, si no ja és una altra cosa. És una qüestió d’equilibri, perquè la temptació d’anar cap al nou és fortíssima. Nosaltres tenim el desig de coses diferents, però també tenim una responsabilitat de no cedir a la temptació. Hi ha el risc que jugar tot el dia es torni una moda pedagògica: «l’última moda pedagògica». Però nosaltres no volem que sigui una moda pedagògica, parlem d’una cosa que s’ha d’arrelar en el nostre saber i en el nostre saber fer. Això requereix petits passos. Hi ha hagut escoles que s’han llençat a modes pedagògiques i que després d’uns anys no saben què més fer, i al final es torna a fer el que es feia al principi però pitjor.

On hi ha l’equilibri entre el joc i la disciplina?

Jugar bé requereix molta disciplina. Els jocs estan fets de regles i normes. El joc anima a la cooperació, al respecte… El joc té una dimensió fortament ètica. En els jocs es construeixen pactes, reciprocitats. Cadascú ha de tenir clar el seu rol; si no es té clar això, el joc no funciona.

En tot això l’adult on ha de ser? On s’ha de col·locar?

L’adult és un ballarí. És una dansa, i com en tota dansa fas un pas endavant i un enrere. Tu has de saber quines són les necessitats de l’infant, i has de saber quan estar a prop, quan estar junts i quan estar darrere d’ell. El teu objectiu és que l’infant sigui autònom i aprengui a volar. És difícil, perquè el joc és contagiós, però no hi ha protagonisme, és una dansa col·lectiva, la fan tots junts. És com si el pas de l’adult fos sempre anar i tornar. Vaig, m’apropo, però després miro, espero, serveixo, recullo i restitueixo. Vist així és una cosa que hem de fer sempre junts.

Elisabeth Montamat
Aquesta entrevista s'ha publicat al Diari de la 52a Escola d'Estiu (12.07.2017)

dimarts, 18 de juliol del 2017

Retirar el decret


Fa uns dies un diari de Catalunya dedicava una doble plana a la recurrent idea de tenir cura dels infants a casa, allò que fa uns anys se’n deia «mares de dia», que a França se n’ha dit «crêche familial», i als països anglosaxons, «nursery». És una manera de tenir cura dels més petits que no ha quallat mai al nostre país, ni a Itàlia, ni a Portugal, ni a Grècia. El sud d’Europa, a diferència del nord, no en té tradició; afortunadament, al sud mai ha prosperat aquesta forma d’atenció als infants, ni al segle XIX ni al XX, potser perquè la industrialització ha estat més tardana o perquè tenim més tendència a fer vida col·lectiva.
Que avui al segle XXI el govern de Catalunya es plantegi regular aquesta modalitat de cura resulta escandalós i vergonyant quan als països que la van iniciar està en plena regressió, i ni les famílies ni la societat no ho volen. Podria fer una llarga llista del perquè no és una forma positiva d’atenció als infants. No és una qüestió de formació, és un terrible problema de soledat. 
És per aquesta raó que els governs responsables assisteixen el procés de desaparició del servei amb mesures d’acompanyament, tant a les persones que fan aquest tipus de servei com als infants dels quals tenen cura. Tota atenció a casa té una escola infantil de referència on l’infant ha d’anar dos o tres dies a la setmana i incorporar-se a un grup d’infants, i és preceptiu que també la persona adulta s’incorpori a les reunions de l’equip. Són mesures transitòries fins que s’hagi extingit aquest tipus de servei.
Podria descriure què els pot passar als infants i què li pot passar a la persona que en té cura, però només recordaré una de les grans aportacions del pedagog italià Loris Malaguzzi, que considerava que per treballar amb infants petits sempre hi hauria d’haver dos adults. És interessant que el que Malaguzzi proposava per a l’educació infantil ara es plantegi per a l’educació primària i la secundària.
La ràpida i correcta reacció de les dues patronals de llars d’infants de Catalunya, tot i que en realitat hi ha por a l’aparició de competència en el mercat, s’ha materialitzat amb la sol•licitud de retirar el decret, que comparteixo. Que es produeixi el més absolut silenci dels sindicats, de les escoles bressol indignades, dels manifestants amb samarretes grogues i del mateix MUCE m’ha generat una gran perplexitat. 
La notícia del diari ha estat confirmada pel Departament de Treball, Afers Socials i Família, de comú acord amb el Departament d’Ensenyament. 
Per coherència amb la nostra tradició social i pedagògica, es fa imprescindible retirar el decret o no redactar-ne cap.
Irene Balaguer

dimecres, 12 de juliol del 2017

Com s’està transformant l’escola? Reflexions sobre alguns problemes de l’anomenada «innovació educativa»



Fa anys que parlo i escric sobre la dinamicitat de la realitat educativa catalana (i també d’altres comunitats d’Espanya), valorant moltíssim el seu desig de canvi, que en diversos casos ha generat experiències molt interessants. Moltes vegades he destacat la importància d’aquesta tensió col·lectiva per a la millora de les escoles, subratllant també el valor fonamental del fort protagonisme de l’escola pública per impulsar aquests processos de transformació de l’educació.
Però avui en dia, quan s’estan intentant generalitzar les pràctiques transformatives, crec que cal aprofundir més el discurs, perquè, pel que veig, em sembla que es corren uns quants riscos sense la consciència suficient del que es fa.
Encara que sigui un text bastant llarg, no puc argumentar com m’agradaria. L’intent principal d’aquest article és provocar, i sobretot fer bones preguntes que puguin plantar la llavor del dubte respecte a unes actituds bastant difoses i, potser, fer reflexionar. L’únic que puc comentar és que no escriuré ni una paraula que no es refereixi a experiències viscudes directament, i també a comentaris que m’han arribat de moltíssimes persones entre els milers que he conegut aquí en l’àmbit professional.
Potser aquest text molestarà uns quants lectors –no, més ben dit, estic segur que molestarà, i tant–. Ho sento. No és que vulgui arribar a ser el «nou Quim Monzó», però els que em coneixen saben que a mi em sembla necessari reflexionar molt més del que se sol fer…. i promoure la reflexió, encara que sigui a través d’una provocació forta; és el petit granet de sorra que jo puc aportar al debat sobre un tema tan important com la innovació educativa.
Alguns riscos de l’anomenada «innovació educativa»
Per què parlo de riscos?
Perquè m’he adonat que, avui que «sembla indispensable innovar», en molts casos a les escoles hi ha transformacions sense una reflexió profunda sobre les raons i els principis que haurien d’orientar els processos de canvi, i que es limiten a incorporar objectes i materials de les anomenades «pedagogies alternatives», tal com les defineix García (2017), o bé maneres de treballar d’escoles definides com a innovadores.
Però quin resultat se n’obtindrà? És coherent? Té sentit? O, en canvi, certes escoles s’arrisquen a fer canvis seguint la moda del moment?
Es podrien posar molts exemples, però em limito a destacar que la majoria de vegades s’actua així perquè no hi ha un coneixement profund del que s’intenta adoptar.
Si no, per exemple:
  • No es trobaria a les escoles públiques res que es refereixi a la pedagogia Waldorf, atesa la seva identitat «espiritualista», totalment impregnada d’idees a les quals no s’hauria de donar cabuda (com la de la reencarnació de les ànimes, que de fet orienta tota la seva mirada cap al primer septenni de vida de l’infant i, en conseqüència, defineix els seus plantejaments pedagògics i també dona forma a molts materials educatius, com les famoses nines sense cara).
  • No es pensaria que els materials Montessori, i en general els materials manipulatius, són el millor recurs i potser l’única possibilitat de construir aprenentatges significatius, perquè avui en dia l’aprenentatge significatiu hauria de ser una cosa molt diferent i molt més important, i de fet és un concepte que a l’època de Maria Montessori ni tan sols existia (els seus materials ajuden a construir un aprenentatge més efectiu, ni més ni menys, i només es refereixen a les mateixes habilitats instrumentals i continguts acadèmics «de sempre», res a veure amb autèntiques competències…).
  • No s’utilitzaria cada dos per tres aquella famosa frase de Loris Malaguzzi sobre l’«ambient com a tercer mestre» sense preocupar-se de quins són els dos primers que ell anomenava (perquè, si no m’equivoco, és evident que el tercer arriba després del primer i del segon…). Potser mirar el discurs sencer desmentiria les raons per les quals s’utilitza aquesta frase.
  • I, parlant de coses que tenen relació amb Reggio Emilia, no només no se seguiria confonent la taula de llum amb aquella experiència educativa (Altimir, 2015), sinó que tampoc s’hauria estirat tant el discurs fins a arribar a parlar de «pedagogia de la llum» (perdoneu, però què és la «pedagogia de la llum»? Realment existeix, la «pedagogia de la llum»? Jo no en tinc ni idea, com a molt és una etiqueta que s’enganxa a alguna cosa que es vol vendre, com passa a les botigues de materials educatius a Internet…).
  • A més, no ens trobaríem la idea que per «innovar» s’han de «fer ambients» tant sí com no, gairebé com si això fos una solució en si mateix que ho transforma tot a millor (i no crec que els que llegiu aquestes paraules us pugueu imaginar el que he vist jo sobre com «es fan» els ambients en moltes de les escoles que han adoptat aquesta metodologia)=. Si n’hi hagués més coneixement real, ningú s’atreviria a utilitzar el nom de Reggio Emilia com a exemple de les experiències educatives que han «fet realitat» els principis i valors que se suposa que hi ha darrere dels «ambients de lliure circulació» (aquesta afirmació l’he trobat en diferents webs de presentació de projectes educatius d’«escoles innovadores», privades i públiques), ja que els seus plantejaments educatius són pràcticament oposats.
  • Tampoc s’acceptaria que una cosa que es coneix om a «pedagogia sistèmica» entrés a l’escola pública, perquè a més de totes les bones raons per rebutjar-la que ens ha explicat Joan Girona (2015 i 2017), que comparteix totalment, a mi una pedagogia que pretén educar des de l’amor (l’anomenat «ordre de l’amor») m’espanta molt, perquè:
    • Com Loren Millar (2011), jo també em pregunto: l’amor té un ordre? Existeix realment aquest suposat «ordre de l’amor» que s’ha d’acollir com el més important que s’ha de portar a les aules? (això de portar-lo a les aules és un dels punts fonamentals que ensenyen en qualsevol diplomatura o màster sobre aquesta «pedagogia»).
    • Potser s’hauria de reconèixer que el concepte d’amor és personal i subjectiu, i per això comporta inevitables i perilloses ambigüitats (si no queda prou clar, i arriscant-me a banalitzar el discurs, convido a pensar, per exemple, en els molts episodis de violència de gènere justificats com «actes de massa amor»… quin amor!). L’amor no ha de ser de cap manera un principi pedagògic, i encara menys en l’àmbit públic. En canvi, jo crec que s’hauria d’educar partint d’un profund sentit de responsabilitat social, ètica i també política (en el millor significat que aquesta paraula pot tenir).
És una llàstima que cada dia hi hagi més escoles que se sumin a aquesta ideologia, amb el resultat que els profes que no la comparteixen acaben cremats, perquè en molts casos ni se’ls permet asseure’s on volen a les reunions del claustre, perquè aquest ordre els obliga a tots i cadascú a seure al lloc que els correspon segons la jerarquia (no és conya, sinó que només és el que em va comentar fa dies, plorant, una professora que va assistir a una conferència meva). Com explica Guzmán (2015, actualitzat el 2017), aquests professors tampoc poden expressar la seva opinió sobre una cosa que s’hauria de debatre perquè segons la mateixa jerarquia tampoc no tenen dret a parlar… (però el respecte més profund no hauria de ser un valor primari d’aquesta «pedagogia»? Quin respecte!).
  • Ni tan sols es donaria cabuda a les escoles públiques als plantejaments de les anomenades «psicologies humanistes», perquè la mirada «terapèutica» que les defineix no és de cap manera un «valor» que s’hagi de portar a l’educació, sobretot la pública. L’escola no és ni hauria de ser un lloc en el qual fer «teràpia educativa» (en aquest sentit, pregunto: la psicoanàlisi ha arribat a ser considerada una ciència? Perquè si ha passat jo no me n’he adonat… quanta ignorància la meva!).
  • Per tant, no es parlaria de «necessitats autèntiques» (les més i més i més i més encara…) de les nenes i els nens que s’haurien d’atendre perquè és gairebé «sagrat», venent com a veritats absolutes idees que sovint no són res més que teories plenes d’ideologia i sense cap encert científic, i que en la majoria de casos com a molt defineixen aquestes suposades necessitats a partir de projeccions de necessitats adultes (aquestes «veritats» s’haurien de quedar als blogs «educatius» que proliferen a Internet, xiringuitos qualssevol que corresponen al dret de cadascú d’expressar els seus pensaments i creences, però que mai no haurien d’arribar a ser plantejaments que orientessin la creació d’escoles públiques).
  • També és veritat que no es parlaria d’estètica d’una manera tan superficial com sovint se sol fer, pensant-la com una finalitat en si mateixa i no com una qualitat de processos educatius més globals, amb el resultat de fer meres decoracions amb l’espai escolar perquè quedi bonic. Sembla haver passat la idea que «l’estètica és la cura dels detalls» (això tampoc no ho dic de conya, sinó citant el que he trobat al web d’una escola «innovadora» de creació recent). No s’ha entès que, com diu Mara Davoli en un excel·lent article (2017), en educació l’estètica s’hauria d’entendre com la cura de les relacions (i entre detalls i relacions hi ha la mateixa distància que entre el pol Nord i el pol Sud). O potser ens hauríem de recordar del missatge del dissenyador Bruno Munari (1971) quan plantejava que segons la cultura del disseny és la funcionalitat i la utilitat dins d’un context social, per transformar les condicions de vida, el que defineix la bellesa d’un objecte o espai.
  • Tampoc es parlaria gaire, com es fa, de llibertat i límits, perquè plantejada així la relació recíproca entre aquests dos conceptes es torna una antinòmia que els pren valor a tots dos. En canvi, es parlaria molt més de coparticipació i de co-construcció de significats i d’una autèntica cultura de la convivència entre els protagonistes de la comunitat educativa.
  • Ni s’arriscaria transformant les neurociències en «una moda més», com de fet em sembla que està passant.
  • Per acabar, si hi hagués més consciència, es tindria cura a buscar referències una mica més rigoroses des del punt de vista cultural i científic. Ho sento, potser és el meu límit, però jo no acabo d’entendre per què en aquest país es mira amb «adoració» autors com Evania Reichert, Laura Gutman, Claudio Naranjo, Bert Hellinger, Rudolf Steiner, Arno i André Stern o Rebeca Wild, la majoria dels quals ha «regalat» al món teories que destaquen per la seva absència de rigor epistemològic i que en uns quants casos fan olor d’espiritualisme, misticisme i també de religió. En canvi:
    • no es reconeix a Piaget tota la seva importància;
    • gairebé ningú no esmenta Vigotski (el pare del socioconstructivisme, mare meva!);
    • Bruner no apareix com a referent en cap dels plantejaments «innovadors», i és totalment desconegut (malgrat que el seu pensament i obra tenen una importància fonamental per investigar el funcionament dels processos cognitius i, sobretot, per estacar la idea de la co-participació en la construcció social de la realitat, entesa com a creació de vida);
    • a Loris Malaguzzi pràcticament només se’l té en compte per aquella frase, mal entesa, sobre l’ambient com a tercer mestre, i gairebé ningú no valora el més fonamental que ha ensenyat a tothom: no deixar mai de mirar les nenes i els nens des d’una mirada oberta i no ideològica, per aprendre contínuament de (i amb) ells.
Què comentar? Per què s’ha produït aquesta situació?
Narracions sobre la innovació educativa
M’imagino que molts dels que, malgrat que fastiguejats, no han deixat la lectura d’aquest text i han arribat fins aquí, deuen estar comentant, indignats, que no es pot criticar i ridiculitzar tot. Altres, encara que hagin llegit amb curiositat, deuen estar pensant que amb el meu discurs m’arrisco a «llençar el nadó amb l’aigua del bany», que s’han fet moltíssimes coses bones que s’haurien de tenir en compte, etcètera.
Encara d’altres deuen estar rient perquè han entès que la meva narració (amb la seva ànima punk i estil rap), tot i ser dura i una mica amarga, és una estratègia intencional per plantejar problemes molt reals. Perquè tot el que he escrit, d’una manera o altra, és real. La imatge de la innovació educativa generalitzada que he reflectit és molt real. Tot i que pot costar admetre-ho: és real!
No és l’única, és veritat, ho sé molt bé, i com ja he dit en la introducció moltíssimes vegades he valorat la dinamicitat de la realitat educativa d’aquest país i els autèntics intents que s’estan fent per transformar l’educació.
Però això no treu realitat a la imatge que, com un mirall que parla, he reflectit. Les persones que tinguin una mica d’honestedat intel·lectual no poden no reconèixer-ho… I de què depèn, llavors, el que s’està generant amb la massificació de l’anomenada innovació?
Depèn de les mestres i els mestres? Depèn de les professores i els professors? Que potser són tan superficials (com es podria suposar llegint la meva narració)?
No, no i no!
Els que treballen cada dia a l’escola no en tenen cap responsabilitat!
Els que treballen cada dia a l’escola només són les «víctimes» d’una situació els responsables de la qual són altres factors, entre els quals destaca, en primer lloc, la narració pública sobre el canvi educatiu i la innovació. Diaris, revistes, TV, llibres, Internet, xarxes socials, etcètera, han produït un bombardeig d’informacions que han arribat a identificar el canvi educatiu amb l’aplicació de les anomenades «pedagogies alternatives» o de models derivats d’escoles definides com a innovadores.
la falta d’aprofundiment crític en aquesta narració (per no dir res més, perquè es podrien fer molts discursos sobre aquest tema) és com si hagués generat el que jo anomeno la «síndrome del tot s’hi val», és a dir, la creença que tot el que apareix diferent del que és tradicional està bé en si mateix i es pot utilitzar per canviar, moltes vegades picotejant de diferents plantejaments suposadament innovadors (molts dels quals no tenen res a veure entre si i són totalment oposats). El risc llavors és que, gairebé sempre de manera inconscient, s’intenta canviar a través d’una mena de «copia i enganxa» de models externs, o de peces que s’agafen d’alguns d’aquests models, mirant un nou «referent pedagògic» molt potent (sic): el Pinterest. Així doncs, gairebé tothom, totalment desorientat per tants estímuls superficials, acaba mirant el Pinterest per treure’n imatges «boniques i estètiques» inspiradores dels «canvis reals» que faran, ostres!
Ho sento, però no tot s’hi val! Sobretot a l’escola pública. Aquesta actitud no porta a cap «innovació»!
Se’m podria contestar afirmant que agafar «la part bona» de cada un d’aquests models no és pas dolent, oi? Per mi no pot ser així, perquè, com assenyala Guzmán (2015, actualitzat el 2017), «és aquest pensament el que permet la permeabilització doctrinal», i a més fomenta una actitud que, sense que ens n’adonem, porta a «acceptar acríticament qualsevol cosa que et venen» si té el segell de l’anomenada innovació educativa.
Pel que fa a aquest problema s’ha de destacar també l’opinió d’Almudena García, autora d’un dels llibres que actualment tenen més èxit: Otra escuela ya es posible. Una introducción a las pedagogías alternativas. En una entrevista que li va fer El País el maig passat, a la pregunta «Totes les pedagogies alternatives tenen alguna cosa bona. No seria millor agafar el millor de cadascuna?», ella va contestar així: «Hi ha escoles que fan això, que agafen el que més valoren de cada pedagogia. És una possibilitat, però exigeix conèixer bé els diferents enfocaments, perquè cadascun és com un ecosistema en què totes les parts estan interrelacionades, i es corre el risc d’acabar fent un monstre de Frankenstein en què cada cama intenta anar per una banda diferent.» Aquest és un risc molt real, i també té molt a veure amb situacions paradoxals que es produeixen com les que he esmentat a l’apartat anterior.
Un altre factor que ha contribuït a generar aquesta situació és la formació que s’ha fet. Espero que quedi clar que no estic parlant de manca de formació, sinó tot el contrari, ja que de formació se’n fa moltíssima. Estic dient que també són les formacions que es fan, per les seves característiques, les «responsables» de molts d’aquests malentesos que s’han generat.
Intento explicar-me. El que està passant és un creixement generalitzat de la demanda de formació sobre «metodologies innovadores», al qual correspon un creixement també generalitzat de l’oferta (i cada dia apareixen nous subjectes que ofereixen formació). Però el problema és en la identitat d’aquestes formacions, que en la major part de casos es limiten a presentar les característiques d’una (o unes) d’aquestes metodologies o pedagogies, i a explicar el que s’ha de fer per complir-ne els objectius. Realment no és gaire cosa més que lliurar informacions i donar instruccions. I està clar que així a les persones els arriba el missatge que, per fi, algú els ha ofert la solució, la recepta, que ho soluciona tot.
Això és el que genera les situacions que he descrit abans, sobretot perquè el que es presenta està embolicat en una «aura de bellesa i veritat absoluta» –la seva estètica, segons la definició molt intel·ligent de Mercedes Blasi–[1] que el resultat que produeix és una simple acollida sense qüestionar-se ni aprofundir res. Aquesta característica de les formacions que es fan és la que genera el «copia i enganxa» que he comentat més amunt.
Però això no és formació; això –ho repeteixo– és lliurament d’informacions i instruccions. I ningú s’adona que aquesta suposada formació reprodueix exactament els estereotips de l’escola tradicional que es vol canviar: un suposat expert explica als seus alumnes el que han de saber i fer, i els conforma segons la seva mirada, tal com aquesta escola conforma les nenes i els nens per complir les seves expectatives. Quina formació per a la innovació!
I que no em diguin que altres formacions, les «vivencials», en què toca treure’s les sabates i fer «treball de coneixement personal», tenen res a veure amb la innovació educativa, perquè només són una caricatura mal feta, molt mal feta, de les teràpies. I la teràpia és una cosa molt més seriosa i important, però l’ha de dur a terme un professional competent i rigorós sota demanda i per convicció dels que la volen… És a dir, formació educativa i teràpia personal no tenen ni haurien de tenir res a veure.
Aquesta altra narració provocativa té com a objectiu arribar a plantejar aquesta pregunta: llavors, com hauria de ser la formació?
Una mirada oberta sobre la formació
Per mi la formació, en primer lloc, té una profunda responsabilitat social, i per això hauria de ser orientada per uns plantejaments ètics i no transformar-se en un negoci que es dirigeix a particulars als quals, amb la màxima honestedat i amb unes ganes de canviar que commouen, no els queda altra opció que enganxar-se al que el mercat els ofereix, pagant, i tant, de la seva butxaca.
S’està creant un negoci molt potent, i pensant malament a vegades tinc el dubte de si no és la demanda la que genera l’oferta, sinó tot el contrari, com en la publicitat… Que potser correm el risc de viure aquesta dimensió?
Aquest discurs és incòmode, oi? Però cal fer-lo! Perquè les lleis del mercat només produeixen competència, i si ja s’ha arribat a parlar del màrqueting educatiu (http://www.marketingeducativo.info/) com una cosa positiva (sic), quin futur es pot imaginar? Per mi la formació hauria de fer el que ara és més necessari que mai: promoure el canvi no de les maneres de fer (perquè el resultat gairebé sempre és canviar la forma per seguir fent el mateix) sinó de les maneres de pensar. La formació sempre hauria de:
  • ser una provocació i una sacsejada, per arribar a generar debats pedagògics fins i tot als claustres més tradicionals;
  • remoure estereotips i despertar les consciències, creant processos d’autèntic canvi que no es redueixin a rèpliques de models externs;
  • provocar pensaments i reflexions sobre temes universals que tenen a veure amb l’educació (les claus que explico tot seguit), perquè cada grup de treball es faci més conscient i arribi a imaginar, partint de la seva pròpia realitat, una idea d’escola diferent des de plantejaments clars i consensuats amb tota la comunitat.
Claus per repensar i transformar l’educació pública 
Aleshores, què?
Ja he deixat clar que per mi els processos de construcció del canvi educatiu no haurien de començar mirant a «pedagogies alternatives», ni a «metodologies innovadores», ni a les experiències d’altres escoles que ja existeixen, sinó que en primer lloc haurien de privilegiar una reflexió profunda sobre tres claus fonamentals:
  1. les idees sobre la funció educativa de l’escola;
  2. la idea d’infància;
  3. la idea d’aprenentatge.
Com he anticipat a la introducció, intentaré plantejar bones preguntes per a cada una d’aquestes claus, a veure si poden ajudar a generar aquesta reflexió per a mi tan necessària.
1) Les idees sobre la funció educativa de l’escola
Quina és o hauria de ser la funció de l’escola en el món contemporani?
I quina la funció de l’educació pública?
Quina és la relació entre escola i societat?
Quin ciutadà es vol educar?
Quina és la visió de l’ésser humà del present i del futur que hi ha darrere de les maneres d’educar?
A més:
L’escola és un lloc de criança o d’educació?
Quina relació hi ha entre criança i educació?
I per acabar aquesta part, després de més de dos segles de debat:
L’escola ha d’instruir o educar?
Ha de seleccionar els «millors» o ha d’educar a tothom, sense deixar enrere a ningú?
I no són preguntes formals, ja que tota l’obsessió que hi ha amb els resultats acadèmics (que encara s’utilitzen com a mesura del valor de les escoles i dels sistemes educatius) és un testimoni molt clar de com aquest tema encara està pendent.
2. La idea d’infància
Qui són els nens i les nenes que s’estan educant a les escoles?
Com aprenen?
Com construeixen el seu coneixement?
Com estan en relació amb el món i la realitat (segons les diferents edats)?
Com funciona la ment dels humans en la infantesa?
Quin reconeixement es dona a la identitat de la infància?
Totes les imatges d’infantesa són vàlides?
Com construir una mirada cap a la infància que sigui el mínim d’«ideològica» possible?
Com escollir referències que puguin ajudar a conèixer millor tots aquests temes?
Com mirar-se la infància per aprendre dels nens i les nenes?
3. La idea d’aprenentatge
Quines idees es tenen respecte a l’aprenentatge?
Què és l’aprenentatge? «El de sempre»? El que es dona per descomptat sense qüestionar-se res?
Quin és l’aprenentatge necessari en el món contemporani?
Què és l’aprenentatge significatiu?
Quines són les condicions perquè es produeixi un aprenentatge significatiu?
Què hauria de fer l’escola per fomentar la construcció d’aprenentatges significatius? I què haurien de fer els adults que a l’escola exerceixen una responsabilitat educativa tan important?
Conclusions
Fa uns vint anys el professor Howard Gardner, en una trobada d’aprofundiment a Reggio Emilia, ens va plantejar una pregunta que per mi després de tant de temps manté tot el seu valor d’orientació: pot existir una experiència educativa sense una teoria de la ment? El que clarament intentava era destacar la importància de la connexió entre la identitat de la infància i les maneres de fer l’escola cada dia, valorant la coherència epistemològica dels principis orientadors. Per acabar aquest discurs faré servir la mateixa estratègia, canviant els termes de la pregunta i introduint aquestes claus, de les quals he parlat a l’apartat anterior:
Es pot innovar sense una consciència clara de la funció de l’escola?
Es pot innovar sense una clara (i encertada, si us plau) idea d’infància?
Es pot innovar sense una clara (i encertada, si us plau, també) idea d’aprenentatge?
La resposta a aquestes preguntes no es pot trobar en cap de les anomenades «pedagogies alternatives», i tampoc en experiències educatives externes, sinó que només es pot trobar en processos d’estudi, aprofundiment i reflexió interns als grups de treball de cada escola, per després arribar a triar amb més consciència i des de la profunda responsabilitat que es té. Perquè educar és una de les màximes responsabilitats que es poden exercir.
Referències bibliogràfiques
Pel que fa a moments en què he parlat de la realitat educativa de Catalunya, entre d’altres:
Altres referències:
[1] Presidenta de la Fundació GranadaEduca (l’última experiència pública 0/6 que sobreviu a Espanya a dia d’avui).
Gino Ferri
Gino Ferri
Mestre d'educació infantil a Reggio Emilia