divendres, 13 de setembre del 2013

Línies vermelles



Imatge cedida per educadores d'escola bressol

S’ha popularitzat parlar de línies vermelles quan una política passa els límits d’allò que és inadmissible. Ho hem sentit aplicar en polítiques de salut, de benestar de les persones i en educació: els tres grans pilars que en nom de la crisi trontollen, es degraden i es transformen de drets de tots, a béns per a uns quants, on el mercat lidera la situació.

En aquest inici de curs es podrien comentar diferents aspectes que posen de manifest que, en educació, s’està al límit de la línia vermella, però potser la més rellevant és la que afecta les escoles bressol.

La notícia que des del Departament d’Ensenyament s’està negociant perquè les diputacions es facin càrrec de la despesa compromesa amb els ajuntaments per al sosteniment de les escoles bressol és una línia morada.

Es pot admetre la inhibició de la responsabilitat del Departament d’Ensenyament en l’educació dels infants de 0 a 3 anys?  Des del nostre punt de vista no. El Govern de Catalunya ha d’aportar als ajuntaments els diners necessaris per mantenir les escoles bressol municipals, uns diners que han anat minvant al llarg dels anys passant dels 1.800€ anuals per plaça compromesos inicialment als 875 de l’any passat. I en tot cas aquells municipis amb menys recursos hauran de rebre el suport de les diputacions, i els ajuntaments hauran de contemplar també la seva realitat social i diversificar les quotes a les famílies.  

Avui, tothom és conscient i coneixedor de les greus dificultats econòmiques del Govern, de la majoria d’ajuntaments i també de la societat catalana, i és precisament per això que l’aportació econòmica de la Generalitat a les escoles bressol municipal és irrenunciable per continuar garantint el dret dels infants de 0 a 3 anys a l’educació.

1 comentari:

  1. Considerant que el departament té 42 llars d'infants...ja podrien posar més de la seva part.

    ResponElimina