divendres, 15 de març del 2013
Les biblioteques escolars de Catalunya són vives
Les biblioteques escolars de Catalunya són vives malgrat les dificultats i la manca de recursos, i són un estímul per la lectura, l’escriptura, la comunicació i la comprensió de la informació, tal com es va constatar en les Cinquenes Jornades de Biblioteques Escolars que es van fer els dies 5 i 6 de març a Barcelona. Per això, no es pot concebre que es plantegi un treball estratègic d’impuls de la lectura des del Departament d’Ensenyament sense reconèixer el paper nuclear de les biblioteques escolars.
El febrer de 1978, a la revista Perspectiva escolar, publicàvem un monogràfic coordinat per la Marta Mata que indagava en la història i la organització de les biblioteques escolars i donava recursos des de la pràctica a les escoles catalanes. Ara, i amb motiu de les Jornades volem recuperar algunes de les idees que des de l’Associació, la Biblioteca i el Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil encara son vives.
A l’editorial de la revista, la Marta deia: “El treball amb llibres a l’escola no s’improvisa...” , “El mestre necessita conèixer els llibres que ha de donar als infants i tenir-los al moment oportú. L’escola ha de tenir una biblioteca viva, organitzada, assequible”.
Han passat els anys però des de l’Associació continuem defensant el mateix, encara que les eines i els recursos hagin canviat molt, tal com ho demostra el blog El Punt de lectura que vam presentar a les jornades. Un projecte promogut per l’Associació de Mestres Rosa Sensat i La Fundació Artur Martorell, coordinat per Assumpció Lissón que es va iniciar l’any 2010 amb l’objectiu de crear un centre de referència per fer recerca, investigació i posar a mans dels mestres recursos relacionalts amb la lectura, adreçat a les biblioteques escolars del país a partir del fons i de la feina que des de fa més de quaranta anys desenvolupa la Biblioteca Rosa Sensat.
Amb el Punt de Lectura volem treballar amb diferents persones, institucions i centres relacionades amb la biblioteca escolar, ja que en el moment actual és essencial la col•laboració i la cooperació de tothom per poder resoldre la catalogació del fons creant un veritable catàleg col•lectiu de les biblioteques escolars de Catalunya. Aquesta és, ni més ni menys, la nostra proposta.
Pau Raga
Bibliotecaria de Rosa Sensat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada