Segur que hi ha molts matisos i molts significats darrere de la paraula innovació. I més quan parlem d’aquesta franja d’edat. Ara per ara el que interessa mostrar és l’escassa, a vegades nul·la, receptivitat i poca disposició per part de les institucions participants en els debats sobre la innovació educativa i els processos de canvi en els centres educatius que acullen els infants fins a 3 anys.
Aquests darrers anys sí que s’ha parlat, i molt, de les escoles bressol, però no per la seva gran tasca educativa, sinó per les retallades que han patit i segueixen patint, per l’increment de ràtios, per la reducció de personal, per les fragmentacions dels equips, externalitzant els serveis de cuina i neteja i el temps de migdia, per l’augment de les tasques burocràtiques en detriment de l’atenció als infants… Tanmateix, l’aspecte positiu, però no suficient, ha estat l’increment de les dotacions pressupostàries de les beques individuals de menjador.
És ben cert que a les escoles bressol no s’arriba al gairebé 100% d’escolarització del segon cicle d’educació infantil, malgrat la no obligatorietat de l’etapa. El percentatge d’infants de 0 a 3 anys escolaritzats a Catalunya se situa en el 35 % de mitjana, amb una distribució territorial poc igualitària (municipis grans amb manca de places i municipis petits amb excés de capacitat i dificultats de manteniment).
En canvi, el nombre de centres públics sí que ha augmentat en els darrers deu anys. Segons el Registre de Centres Docents, que gestiona la Direcció General de Centres Públics, publicat en el web del Departament d’Ensenyament, enguany hi ha, a tot el territori, 1.025 centres públics que atenen el primer cicle d’educació infantil, dels quals 924 són escoles bressol municipals.
Objectivament, creiem que, com a servei públic amb gran incidència en la comunitat educativa, les escoles bressol i les llars d’infants han de ser tingudes en compte en la construcció i conceptualització de la definició de l’escola. Assenyalem tots els projectes emergents de debat que en les seves iniciatives i compromisos pensin en la col·laboració dels professionals de 0-3 i els convidin a les seves taules de reflexió, perquè es tinguin en compte les especificitats del cicle d’educació infantil.
Editorial de la revista Infància 215
Els educadors i educadores de les escoles bressol i Llars d'infants volem participar en aquests debats,volem fer sentir la nostra veu.No volem que es separi als nens de dos anys de les llars d'infants i els portin a les escoles. . No volem que es mercantilitzi l'educaçio d'aquests nens i nenes.
ResponEliminaRespectar la unitat de l' etapa de 0-3 com a un ent indivisible és entendre l'evolució d'un infant.
ResponEliminaExigim respecte pels petits .Potser caldria preguntar que en pensen ells de marxar de la Llar per iniciar el camí de la gran escola.