dimarts, 21 de juny del 2011

NO ÉS CERT!

Aquesta setmana comença amb una nova notícia sobre el món de l’educació difosa amb gran presència als mitjans de comunicació del nostre país. La notícia és que els resultats de les avaluacions de sisè de primària han donat millors resultats que les de l’any precedent. Però aquesta notícia no és la que la majoria de mitjans de comunicació ens presentaran. Com gairebé sempre que es parla d’educació se’n parlarà posant en evidència les coses que no funcionen. I a força d’aquesta tendència la imatge de l’educació, de l’escola, dels mestres i dels infants i dels joves se’n ressent de manera inevitable.

Preguntes aparentment “innòcues” com ara: “Esteu satisfets amb la qualitat de  l’ensenyament que reben els vostres fills?” donen avui un 85% de respostes negatives  a un mitjà de comunicació públic del nostre país.  Si aquesta pregunta s’hagués formulat d’una altra manera i en un altre moment, la gran majoria d’aquest 85% de persones que avui han respost negativament a aquesta enquesta, dirien estar satisfetes o molt satisfetes de l’escola on van els fills, satisfetes amb les mestres i amb el professorat que treballen a les escoles i instituts on van els seus fills i filles. Però dir això no és notícia. 

Ara bé, entrem a fer una lectura dels resultats de les proves de sisè de primària, amb les quals nosaltres sempre ens hem mostrat escèptics. Pensem que són proves amb un caràcter genèric, centrades més en identificar les coses que no funcionen que no pas les que funcionen, centrades més en detectar, citant  un infant de sisè d’una escola pública sortint d’una d’aquestes proves “...es que volen descobrir el que nosaltres no sabem!”. Aquestes proves no donen visibilitat a la feina ingent que les mestres i els mestres de l’escola pública fan a favor de la igualtat d’oportunitats, amb un  rigor i amb una exigència que ara també es qüestiona des de la mateixa administració. “Els nous  corrents científics, del món de la neurologia o la psicologia ens ensenyen que l’exigència és sana!” , ha declarat la Consellera. 

Nosaltres hi estem totalment d’acord. Cal ser molt exigents en criticar les metodologies que no se centren en les capacitats dels nois i joves per portar-les cap a un coneixement més transversal, que connecti amb la realitat del món on viuen. Aquesta és l’exigència que creiem que s’ha de portar avui a l’escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada