dimecres, 12 de desembre del 2018

Menja llibres o com afavorir el gust per la lectura dels més petits

Una voluntària del projecte amb un nen a la biblioteca José Barbero (Barcelona). Foto: Amàlia Ramoneda


Des que els humans vam tenir necessitat de deixar constància de com fèiem les transaccions comercials vam començar a utilitzar codis xifrats que posteriorment calia desxifrar.

Aquest va ser l’inici d’un procés apassionant, un procés que ens ha portat fins a l’actualitat, un procés que va des de les tauletes de pedra a les tauletes digitals. Al llarg de molts segles, saber llegir i escriure no estava a l’abast de tothom, i només hi tenia accés una minoria relacionada amb els poders fàctics: església i noblesa. Les coses han canviat, però encara ens veiem obligats a lluitar per
revertir les desigualtats presents a la nostra societat fruit de les diferències socioeconòmiques.

Aprendre a llegir és un procés llarg que comença molt aviat. L’infant des de ben petit s’adona que està envoltat de lletres, i aquesta familiaritat amb el codi escrit facilitarà un aprenentatge complex en el qual intervenen factors personals, socials i familiars. Està comprovat que els factors socials i familiars tenen una importància cabdal en el procés d’aprenentatge en general, i molt especialment
en el de la lectura. Un ambient ric en estímuls lectors afavoreix que els infants tinguin més interès a llegir.

El preocupant és que no tots els infants fan aquest aprenentatge en igualtat de condicions, no tots els infants gaudeixen d’un entorn lector ric, d’un entorn que estimuli el seu interès per un aprenentatge que els ha de permetre accedir al coneixement, coneixement imprescindible per ocupar un lloc en la societat contemporània.

Però accedir al saber no ha de ser l’únic objectiu: s’hauria d’aconseguir que tots els infants siguin lectors apassionats, que siguin conscients que la lectura no només els dona accés al coneixement, sinó que també els porta a endinsar-se en mons als quals difícilment podran accedir d’una altra manera, que els permet conèixer el pensament de persones que els ajudaran a veure les coses des de perspectives diferents, elements que els fan créixer com a persones.

Ara sabem que la implicació de tota la comunitat en l’educació dels infants ens pot portar a millorar-la

A les escoles es fa una gran feina amb relació a la lectura, i s’esmercen molts esforços per aconseguir que els infants tinguin una bona competència lectora i que arribin a tenir estratègies de bons lectors, planificant i portant a terme metodologies i didàctiques que afavoreixen aquests aprenentatges, però cal anar més enllà.

Una voluntària del projecte amb un nena a la biblioteca José Barbero (Barcelona). Foto: Amàlia Ramoneda

Ara sabem que la implicació de tota la comunitat en l’educació dels infants ens pot portar a millorar-la. Des d’aquesta perspectiva s’ha posat en marxa el programa Menja Llibres, que té com un dels seus principals objectius afavorir la igualtat d’oportunitats i l’equitat des d’un treball conjunt entre comunitat, família i escola.

Aquest programa es desenvolupa en diferents biblioteques públiques de Barcelona, en barris prioritaris del Pla de barris i amb el colideratge de l’IMEB, Biblioteques de Barcelona, el Consorci d’Educació i els districtes.

Un dels agents fonamentals del programa Menja Llibres és el voluntariat educatiu. Aquest voluntariat fa un acompanyament lector individual, acompanyament que vol afavorir el gust per la lectura, element bàsic per arribar a ser lectors competents. En els primers anys d’aprenentatge de la lectura és un bon moment per fomentar aquest gaudi, per fer adonar els infants que llegir no és una activitat feixuga plena d’entrebancs que s’han d’anar superant, sinó que és una activitat plaent que obre portes insospitades a mons insospitats.

Obrir portes al coneixement i a la imaginació porta els infants a tenir criteri, a saber què volen, a ser més lliures; acompanyar-los en aquest camí és apassionant i necessari: us hi convidem.

Maria Vinuesa
Mestra jubilada. Ex membre de l'Executiva de Rosa Sensat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada