Foto: EBM Caputxins de Vic |
El canvi educatiu que s’albira no ha de ser tan sols sobre la xarxa d’escoles que ja funcionen, sinó que ha d’arribar a tot arreu i ha d’anar acompanyat d’una ampliació de la cobertura de l’escola bressol pública.
L’Escola d’Estiu de Rosa Sensat 2017, la 52a, emmirallant-se en les escoles d’estiu més reivindicatives i amb voluntat de renovació i transformació, ha triat enguany aquest lema davant de la necessitat de respondre als reptes educatius i socials del segle 21, que hem de comprendre per fer l’escola d’avui. Són reptes i finalitats que, amb la formació permanent, l’aprenentatge i l’intercanvi mutu, i l’espai de discussió i debat crític que s’ofereixen aquest estiu, comencen a modelar-se.
Parlem de canvi educatiu inevitable perquè no hi ha aturador que faci parar i anar marxa enrere. No hem d’esperar el futur, sinó que ara ja és present.
I és així perquè ja fa temps que hem pres consciència que les polítiques educatives i les pedagogies estanques necessiten una transformació. Moltes escoles mostren percepcions i interpretacions de l’educació més rigoroses, reals i compromeses amb la societat actual, partint de l’infant com a protagonista de les accions educatives, i que són respectuoses amb les necessitats educatives, emocionals i físiques de cada infant. Ha emergit una mirada educativa empresa des de dins de l’escola i motivada pels mateixos docents.
L’Escola d’Estiu és un mitjà molt eficaç que consolida les primeres arrels d’aquest impuls ferm de transformació. Des de les pràctiques educatives, la construcció de significats compartits i els processos deliberatius, els cursos esdevenen un recurs imprescindible per arribar a distingir cap on anem i quin sentit pren l’educació a les escoles avui. I ho fem des de la inquietud personal/professional i l’alliberament de la pressió del dia a dia, cosa que resulta més eficaç per reflexionar sobre la pràctica.
Tanmateix, aquest canvi educatiu que s’albira no ha de ser tan sols sobre la xarxa d’escoles que ja funcionen, sinó que ha d’arribar a tot arreu. És per això que el canvi ha d’anar acompanyat d’una ampliació de la cobertura de l’escola bressol pública, sobretot en municipis amb baix nivell educatiu i alt índex d’atur, disminuint paulatinament les desigualtats territorials que es donen en l’actualitat. I naturalment, de creure’s en ferm que una prioritat essencial en l’educació pública són les escoles bressol, que els darrers anys han vist traspassats 81 milions d’euros, per la via de modificacions del pressupost, cap al pagament de la nòmina delegada en escoles concertades.
Així i tot, volem i esperem un canvi educatiu. Els educadors i els mestres ja estem en camí.
Editorial de la revista Infància 217
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada