dijous, 26 de juliol del 2012

La realitat que volem

Tanquem un curs escolar que ha estat marcat per un inici difícil i un final encara més dur. Més enllà del treball amb els infants i les famílies, no hi ha hagut gaire espai per a la joia, i les escoles i instituts han tancat el curs amb més inquietud que amb la que el varen obrir.

És cert que la situació global és preocupant a tots nivells, però estem convençuts que altres prioritats polítiques haurien permès reduir l’impacte de la situació econòmica al món de l’educació pública. Però tenim el que tenim i aquesta és la realitat. Una realitat que no reconeixem com a nostra, que no volem ni podem acceptar. Volem construir-ne una altra, perquè el món de l’educació és el que connecta amb més força el present amb el futur, i l’esperança d’un futur millor s’ha de construir amb decisions preses des d’ara mateix. Les darreres mesures anunciades pel Departament d’Ensenyament de cara al curs vinent s’acompanyen amb l’argument que els temps que vivim ens demanen fer les coses de manera diferent. És cert. No ho tindrem més fàcil amb més infants per grup, amb menys mestres per escola, sense substitucions per malaltia de curta durada...

Dèiem a les conclusions de la nostra 47a Escola d’Estiu: Hem mirat les escoles i els instituts com a mirall de la nostra societat amb la convicció que potser més que netejar o canviar el mirall el que cal és canviar-nos nosaltres, canviar la nostra realitat. I això no serà possible si no modifiquem la nostra mentalitat, ajudats per idees que ens portin al terreny de la governança basada en decisions i normes compartides.
    
Els mestres i professors també hem de recentrar les prioritats de la nostra acció, i des del nostre punt de vista, les prioritats han de pivotar entorn de l’interès superior de l’infant. Potser és un bon moment per destriar el gra de la palla, i dedicar cada vegada menys temps a emplenar aplicatius o formalitats burocràtiques superficials que ens fan perdre espais de treball amb els infants i els joves.

Es en aquest sentit que volem donar força a la idea del CONCRIT (www.concrit.org), que a la seva trobada anual feta a Barcelona aquest mes de maig va llançar la proposta de fer una actuació simbòlica però decidida en favor de l’educació pública (http://jotformpro.com/form/22062926306954).

Aquesta és la nostra proposta per ser fidels al nostre compromís i fer visible la nostra indignació. Hem de trobar junts formes noves per convertir el desànim en força.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada