dilluns, 21 de maig del 2012

Formar-se, encara



És indiscutible. Això no té retop. Malgrat les retallades, la pesantor d’una quotidianitat dura i el futur incert que albirem a la cantonada, el dret i l’exigència de la formació dels mestres són un imperatiu ineludible, una línia vermella que no hauríem de sobrepassar. Perquè encara hi ha molt per aprendre, molt per aprofundir i compartir. 

La formació inicial viu moments rellevants. El curs vinent, la majoria de les universitats catalanes acreditaran la primera promoció de mestres que hauran cursat els nous graus. Una fita, sens dubte, de la qual ens hem d’alegrar per dos motius. El primer, perquè els plans nous aporten un valor afegit a aquest tram formatiu que ens esperona. El segon, que finalment la reivindicació del cos únic d’ensenyants es veurà gairebé bé assolida arran d’aquest nou escenari formatiu.

És hora ja, doncs, que en la formació inicial l’administració educativa i les universitats superin vells recels i col·laborin en un marc renovat que afavoreixi  totes dues parts. Cal superar la visió depauperada que el Departament d’Ensenyament té de la feina que fan els formadors de mestres a les facultats. Alhora, cal que aquestes facultats escoltin més, s’impliquin per aconseguir  una participació compromesa dels qui hauran de gestionar els seus estudiants quan esdevinguin professionals a escoles i instituts.

Amb tot, allí on hi ha més camí a recórrer és en la formació continuada. El canvi de model, afectat per la disminució de la inversió en aquest capítol, no afavoreix certament l’assoliment de l’objectiu d’actualització que es pretén, ni dóna resposta a les necessitats reals dels mestres actuals. Així, aquells educadors que sentin de manera intensa la motivació per sistematitzar el seu desenvolupament professional, hauran d’empescar-se-les pel seu compte.

Perspectiva escolar vol continuar essent, entre altres coses, un instrument de formació continuada per a milers de lectores i lectors que cerquen idees i recursos en les seves pàgines, a voltes sobre els continguts més diversos, i aquí continuarem donant el millor de nosaltres mateixos per respondre-hi amb qualitat.

Tanmateix, cada cop es fa més necessària la participació activa dels qui creuen en el projecte de revista per mirar de garantir aquest anhel. Per aquest motiu fem una crida a la implicació, de diverses maneres: cercant nous lectors que s’hi subscriguin, aportant articles per a les seccions, enviant suggeriments i crítiques constructives que contribueixin a fer-nos avançar, i fins i tot participant activament en els seus òrgans de funcionament. Totes les portes són obertes de bat a bat.

Durant la propera escola d’estiu de l’associació mirarem de dinamitzar espais per parlar-ne. Tothom queda convidat, per tant, a assistir a aquest espai formatiu tan important que vivim cada juliol amb energia, i a deixar-se endur per la frescor de les propostes que volem fer-vos arribar. Ens hi veurem?  Mentrestant, tota l’energia del món per a l’acabament del curs del desencís i de les retallades. Entre tots sumarem força per desempallegar-nos de les dues coses.

Editorial de la revista PERSPECTIVA ESCOLAR 362.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada