dilluns, 22 d’abril del 2013

Participació, educació i democràcia. A participar, se n'aprèn participant


Des que volto per Rosa Sensat que sento parlar de partipació i democràcia. Fa anys que parlem de com hauria de ser l’escola per ser participativa, del perquè és tan important la participació, de què entenem per participació. Malauradament, hem hagut de plantejar-nos aquest tema i reflexionar a fons sobre ell  ja que pel context en el qual hem crescut, no hem pogut viure experiències participatives.

A poc a poc, i gràcies també a la lectura dels clàssics (Plató, Rosseau, Ferrer i Guàrdia, Freire, entre molts altres) i el fet de compartir, oportunitat que per sort sí que he tingut, hem pogut anar afinant aquesta idea de participació. Hem pogut adonar-nos que aquest és el camí cap a la llibertat col·lectiva i cap a la vida social i que es tracta de la culminació de la democràcia, aquesta que fa anys que intentem practicar, però no ens n’acabem de sortir.

Amb el temps hem vist que ens quedàvem amb la nostra parcel·la: l’escola. Bé, és el que ens han ensenyat. Hem estat mots anys practicant la intersubjectivitat, però dins del mateix col·lectiu ; quin sentit té la participació si és parcel·lada ? Després d’aquesta reflexió, hem obert les nostres ments i hem permès el treball entre col·lectius. És així, com des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat hem treballat totes les etapes educatives per un fi comú : l’aprenentatge de la democràcia.

Per això, hem comptat amb experiències del món del lleure, un món sovint desconegut per a nosaltres, desvaloritzat, i que, en canvi, porta a la seva esquena una llarga història pel que fa a la participació en les seves associacions, centres i entitats. De tots ells, en tenim molt per aprendre .

Ha estat tot un repte l’organització i realització d’aquestes jornades. Quan les vàrem pensar, no sabíem l’acollida que tindrien i ara podem dir que han estat un èxit rotund. Feia goig veure la sala d’actes plena de gom a gom, amb persones de totes les edats, de diferents àmbits. Per fi, no erem només mestres els que ens trobàvem per compartir, aprendre i reflexionar. 

Ha estat  un alè d’esperança i energia per poder fer una lenta, però poderosa transformació social, en la qual, com deia J.Dewey a Libertat y cultura “La democràcia serà una farsa si l'indivídu no  ha estat preparat per pensar per si mateix, per jutjar independentment, per ser crític, per ser capaç de discernir les propagandes subtils i els motius que les inspiren. La producció en massa  i la reglamentació uniforme s'han desenvolupat fins a tal punt que l'oportunitat individual ha disminuit. El corrent ha de revertir. “El secret” és: Aprendre a actuar amb i pels altres, a la vegada que s'aprèn a pensar i a jutjar per un mateix”. 

Clara Salido (membre de la Junta Rectora de Rosa Sensat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada