dijous, 10 de maig del 2018

L'Escola d'Estiu, un temps per compartir, reflexionar, conèixer, créixer, conviure, aportar, rebre, implicar-se...


Un any més arriba l'Escola d'estiu de Rosa Sensat. Un temps per compartir, reflexionar, conèixer, créixer, conviure, aportar, rebre, implicar-se... temps per pensar i per aprendre.

Aquesta escola de mestres ve de lluny, cinquanta-tres anys de vida, i des dels inicis ha estat definida, no només pel calendari o per les activitats, sinó sobretot pels tres eixos que la fonamenten: pràctica, reflexió i autoformació.

La pràctica, entesa com a punt de partida, amb tots els interrogants que ens planteja, i amb el repte de posar les condicions perquè es donin veritables experiències d'aprenentatge. Però la pràctica necessita reflexió per fer-la possible i millorar-la, i el que ens ofereix l'escola d'estiu és aquest temps i aquest espai.

Una reflexió que ens ajuda a buscar el sentit, més que a trobar un model, que ens fa anar més al fons, per respondre preguntes i fer-nos-en de noves... Una reflexió allunyada de la passivitat, que ens porta a l'acció perquè és generadora i creativa... En definitiva, una reflexió necessària, sense la qual no hi ha canvi ni transformació educativa.

I el tercer eix és l'autoformació. Perquè a l'escola d'estiu tothom aprèn: aprenem els uns dels altres i la frontera entre formador i aprenent es difumina, tal com volem que passi a l'escola. Tothom aporta i tothom rep, tothom és protagonista del propi aprenentatge i tothom construeix coneixement, comparteix recursos i expertesa per avançar plegats.  

I com que la responsabilitat dels mestres no és únicament pedagògica, sinó també social, l'escola d'estiu ens obre horitzons, ens fa pensar i ens fa anar més allà de la pràctica.

Enguany, en un moment en què la feina dels mestres ha estat qüestionada per tractar temes d'actualitat política, en l'espai de debat i reflexió central de l'escola d'estiu, que és el Tema General, aprofundirem sobre el tema: educar per comprendre el món de manera crítica.

Debatrem sobre la necessitat de pensar, d'aprendre a pensar, i de fer-ho des de diferents perspectives: científiques, comunicatives, artístiques, de gènere, tecnològiques, polítiques... perquè tenim la responsabilitat d'educar persones amb criteri propi, emancipades i lliures.

Francina Martí
Presidenta de Rosa Sensat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada