dimecres, 10 de maig del 2017

Per anar més lluny...


Quan s'acaba el curs escolar, comença l'escola dels mestres, l'Escola d'Estiu: un punt de trobada dels mestres que sabem que no s'acaba mai d'aprendre, que aprenem al llarg de tota la vida, i que per aprendre ens necessitem els uns als altres. 

Aquest 2017, la 52a Escola d'estiu de Rosa Sensat neix amb el compromís d'acollir els mestres implicats en un canvi profund de l'escola, per millorar l'educació dels infants i joves del país. Enguany, encara més que mai, proposem una escola d’estiu que aculli tots els mestres i educadors que ens proposem fer realitat aquest canvi educatiu, amb tots els reptes i oportunitats que se’ns plantegen.

La 52a Escola d'estiu obre les portes a tots els que compartim un horitzó comú i que sumem esforços per fer-lo possible, des dels principis comuns que ens mouen:

perquè sabem que els infants i joves són el centre del projecte educatiu, i que hem de respectar-ne els diferents ritmes i necessitats.
perquè sabem que per fer un projecte d’escola, on compartim el per a què i el com del fet educatiu, cal una feina rigorosa basada en el treball d’equip de mestres i educadors.
perquè entenem l’avaluació com un procés que promou l’aprenentatge, i no com una qualificació.
perquè sabem que la participació és una eina imprescindible per avançar, que consisteix a prendre decisions per part dels infants i joves, de les famílies i de tota la comunitat educativa. 
perquè volem fer escoles en xarxa, que no visquin aïllades, sinó que estiguin connectades amb altres escoles i amb l'entorn proper i llunyà.

Aquesta 52a Escola d'estiu coincideix amb el 50è aniversari de la publicació de Carta a una mestra, dels alumnes de l'Escola de Barbiana

També fem l'escola d'estiu per trencar l'aïllament, el treball en solitari, i crear un circuit perquè els mestres construïm de manera col·lectiva: del mestre a l'equip, de l'equip a l'escola i de l'escola a l'entorn... compartint la saviesa i l'experiència, per fer una escola connectada al món i a la vida. 

Alguns dels nois i noies que han aportat idees per fer el cartell de l'Escola d'Estiu
Aquesta 52a Escola d'estiu coincideix amb el 50è aniversari de la publicació de Carta a una mestra, dels alumnes de l'Escola de Barbiana. Una carta que continua sent el manifest dels nois suspesos, el problema més gran de l'escola, els nois i noies que l'escola perd pel camí. Els autors, animats per Lorenzo Milani (1923-1967), escriuen una carta que carrega contra una escola classista que exclou els més desafavorits, i que és una invitació a organitzar-se i "perquè el somni de la igualtat no resti un bell somni" proposen tres reformes: no suspendre, fer una escola a temps complet per compensar les desigualtats, i donar una finalitat clara. 

Hem volgut comptar amb la participació d'un grup d'adolescents del Raval

Cinquanta anys després, per fer el cartell d'aquesta edició, hem volgut comptar amb la participació d'un grup d'adolescents del Raval. Aquests nois i noies, com els alumnes de Barbiana, ens han aportat les seves idees sobre l'escola que imaginen. Ens proposen potenciar el geni que tots tenim a l'interior, traient el costat creatiu i així arribar junts al cim. Diàleg, reflexió, alegria, educació a l'aire lliure, comunicació, dansa, igualtat, inclusió, són algunes de les paraules que ens han fet evidents, perquè els mestres tinguem present l'horitzó on hem d'arribar tots junts. 

Esperem que aquesta 52a Escola d'estiu ens faci arribar més lluny i apropar-nos cada cop més a aquest horitzó. 


Francina Martí
Presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada