dimecres, 2 de setembre del 2015

Llums de futur






Les eleccions municipals i autonòmiques del passat 24 de maig van representar un canvi i una sotragada general arreu de l’estat espanyol. La política neoliberal i conservadora del Partit Popular va sofrir un daltabaix que el posa en una crisi esperpèntica i possibilita que l’intent d’imposar la LOMCE (Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa) es vegi frenat, a l’espera de la seva retirada definitiva, si en les properes eleccions generals el PP perd, definitivament, el seu poder absolut.
 

En aquest context, resulta especialment interessant la situació al País Valencià i a les Illes, i a la Franja de Ponent, atès que poden albirar un futur més esperançador després de les polítiques castradores que han patit en relació ambla seva identitat cultural i lingüística i en les quals l’educació ha estat el centre neuràlgic dels atacs endegats per part dels seus respectius governs. Ara, en aquests territoris, s’atalaia la possibilitat d’un canvi global i efectiu. 

Els greus conflictes educatius que han viscut aquestes comunitats han estat un dels factors essencials de la presa de consciència ciutadana que han fet palesa la necessitat del canvi polític. La mobilització educativa, encapçalada per mestres i professorat, sabedors del que implicava la política del PP, tant al País Valencià com a les Illes i a la Franja, han estat ànima i motor de les grans mobilitzacions avalades i recolzades per una gran quantitat de famílies i d’estudiants, i per múltiples moviments socials de diverses tipologies.
 

La marea verda, coordinada per l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, amb unes manifestacions històriques a les Illes, amb una vaga dura i llarga per part dels docents enfront del govern, i l’extrema vaga de fam protagonitzada per en Jaume Sastre  poden, avui, veure recompensada la seva lluita persistent i obtenir el premi de la derogació del Decret sobre  Tractament Integrat de Llengües (TIL) que, amb autoritarisme i presses, volia imposar el govern del PP. Aquesta derogació suposaria la resolució total del conflicte i la recuperació del diàleg i la pau a l’educació.
 

Al País Valencià, el continuat tancament de línies d’escola en valencià, tot i les demandes d’una gran quantitat de famílies per tal que fossin mantingudes, també veu llum de futur amb la frenada d’aquesta dinàmica política antisocial i antidemocràtica. La primavera valenciana, el moviment estudiantil iniciat el 12 de febrer de 2012, juntament amb les manifestacions de marees verdes i de marees taronja, convocades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic del País Valencià en contra de les retallades i el tancament de línies en valencià, han estat un element clau d’aquest procés de conscienciació pel canvi polític, generador d’esperança.
 

També en aquesta mateixa direcció, la caiguda del PP a l’Aragó pot obrir les portes a la cooficialitat del català a la Franja i de l'aragonès en altres llocs de l'Aragó, de manera que la seva normalització lingüística es consolidi i puguin ser ateses les demandes de les escoles i de molts pares pel que fa a l’ensenyament en català. En paral·lel, s’obre la possibilitat que hi hagi un debat acadèmic rigorós en contra de la irresponsable i anticientífica denominació -LAPAO- amb què el català ha estat batejat.
 

Són evidents les esperances i les expectatives generades pels nous governs que s’han constituït al País Valencià, a les Illes Balears i a l’Aragó amb la seva voluntat manifestada de recuperar l’ús normalitzat del català com a llengua de cultura i socialització. Volem creure que la potenciació de la llengua autòctona serà, de nou, una realitat a les escoles en totes aquestes tres zones i que, alhora, es produirà una nova obertura dels mitjans de comunicació en català, especialment les televisions pròpies, i l’accés normalitzat a les emissores de Catalunya que, sota la persecució xenòfoba del PP, foren sancionades i tancades.
 

Els resultats del 24 de maig han portat molta esperança a nivell educatiu i social al País Valencià, les Illes i la Franja de Ponent. Fem vots perquè no sigui defraudada.

(Editorial de Perspectiva Escolar 383 - Setembre/Octubre 2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada