dilluns, 3 de desembre del 2012

“Lo que hay que Wert”


perspectiva escolar no pot defugir la responsabilitat ètica d'emetre una resposta contundent al ministre espanyol que ha declarat que una de les missions del seu departament és, literalment, “espanyolitzar” els infants catalans. Condemnem amb rotunditat aquestes declaracions, n'exigim una retractació pública i, de ben segur que si estigués a les nostres mans, en demanaríem la dimissió.

Amb el ministre Wert plou sobre mullat: primer la tauromàquia, després la defensa de l’educació segregada per motius de gènere com a expressió de llibertat, acompanyat del desig de recentralització educativa del sistema. Tots són bons exemples del que pensa i del que vol. No obstant això, explicar amb naturalitat en seu parlamentària que treballarà per l’espanyolització dels alumnes de Catalunya suposa sobrepassar una línia vermella que mai hauria hagut de franquejar.

El primer que ens ve al cap és l’agressió que aquestes declaracions suposen per a la identitat catalana i el model d’escola que fa trenta anys que estem construint. Un model en el qual el català és llengua vehicular de l’ensenyament i l’aprenentatge, i això precisament ha estat un factor d’integració i no pas d’exclusió social. Voler espanyolitzar l’alumnat a l’escola vol dir, ras i curt, voler anul·lar la identitat catalana, i aquí hi caben poques interpretacions possibles.

Tanmateix, el tema és més profund, va molt més enllà, perquè quan es diu que es vol “espanyolitzar” algú, o “catalanitzar”, o “italianitzar”, tant se val –tot és la mateixa cosa–, es pressuposa una idea de sistema educatiu que considera l’escola com un espai per a l’adoctrinament polític, per al modelatge de les consciències cíviques i ètiques de l’alumnat basant-se en una imposició política, nascuda del poder, i que pretén la ruptura de tota forma de diversitat. Talment com si estiguéssim assistint a les declaracions d’intencions d’un ministre del segle xix que pretén instrumentalitzar l’escola a favor de la construcció de l’estat nació modern.

Ministre Wert: som al segle xxi, el segle de la diversitat radical i la globalització cultural. El segle que ha de veure néixer noves formes de democràcia combatives amb un capitalisme feixuc que no s’aguanta. Aquesta és i serà la realitat, i no la que vostè vol recuperar des de les aigües més tenebroses del postfranquisme. Aturi’s aquí, no segueixi endavant amb estirabots d’aquesta mena per ressuscitar un imaginari que tots pensàvem ben colgat. I si el desig d’espanyolitzar catalans i de defensar les escoles segregadores li resulta irrefrenable, li preguem que es desfogui en un medi que vostè coneix bé, el de les tertúlies radiofòniques, i deixi les institucions públiques que representen la democràcia, i no a vostè, en pau. Amén.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada