dimarts, 17 de juliol del 2012

7 de novembre, una crida internacional en favor de l'educació


Certament aquest no és el primer cop que finalitza un curs amb problemes, però sí que és el primer en què la cadena de despropòsits és contínua. A través dels mitjans de comunicació ja és possible fer-se una idea de l’excepcionalitat del que s’està vivint a l’escola.

El correu electrònic de Rosa Sensat no para de confirmar els fets, que en els mitjans són xifres però en els missatges que ens arriben són noms de pobles i ciutats, i amb ells les cares de molts mestres, qüestionant, qüestionant-se i qüestionant-nos què es pot fer. I cada cop resulta més difícil trobar arguments per veure sortides a situacions adverses, per encomanar optimisme, per seguir treballant cada dia amb els infants i lluitant pels seus drets.

Només citarem algunes de les decisions que ens arriben d’una política inexplicable i insostenible pel bé de l’educació: suprimir un nombre important de grups de tres anys a l’escola pública, augmentar les ràtios de 0 a 6 anys, negar les substitucions, reduir el nombre de mestres, externalitzar l’educació de les escoles bressol, tancar o eliminar el grup del primer any, trencar o separar equips perquè funcionen, canviar mestres per auxiliars, etc.

L’estalvi econòmic que puguin representar aquestes accions no justifica la davallada de la qualitat que comporten, una qualitat que en l’educació del nostre país encara estava en procés de ser conquerida. I la mal anomenada crisi econòmica és en realitat una crisi de valors, on el neoliberalisme salvatge imposa els seus, sense cap escrúpol vers les conquestes que tot just començàvem a conèixer, entre elles el dret a una educació pública digna. Unes idees, les neoliberals, que veuen l’educació com un negoci molt rendible, tant ideològicament com econòmica.

Es tracta, doncs, de treballar junts, amb tants mestres, famílies i infants com sigui possible, per dir prou a aquestes polítiques contràries al desenvolupament de la humanitat i que només pensen en el diner i a fer persones sense pensament crític o propi.

Estem preparant una acció, o accions, per al 7 de novembre per fer-nos visibles, per poder dir prou tots junts, tants com ens sigui possible. Cada un de vosaltres sou importants per a l’èxit d’aquesta crida internacional.

Per tant, durant les vacances, a més de pensar què fer perquè els infants surtin el menys afectats possible de tants despropòsits, us convidem a pensar primer si us voleu afegir a dir prou el 7 de novembre i, si és que sí, a imaginar com es podria fer des de cada una de les vostres escoles. Us convidarem des de les xarxes socials i des de la nostra web a participar-hi. Afegiu-vos-hi omplint aquest formulari amb les vostres propostes.

Bon estiu.

(Editorial de les revistes Infància 187 (en català), i Infancia 134 (en castellà)







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada