dimecres, 9 de maig del 2012

Tret de sortida de la 47a. edició de l'Escola d'Estiu


El programa de la 47a Escola d'Estiu de Rosa Sensat manté, com en anys anteriors, la variada i completa oferta de cursos dividits per etapes educatives: educació infantil, primària, secundària i cursos comuns. 

En total s'ofertem 142 cursos diferents que per a les persones que no han participat mai abans en una escola d'estiu poden pensar que és un simple llistat de cursos, però els qui ho han fet saben bé que és molt més que això ja que al darrere hi ha la dedicació de moltes companyes i companys que des del setembre es troben a l'Associació per fer propostes i discutir sobre el que hauria de contenir el programa i quin hauria de ser el Tema General. 

D'aquesta manera, enguany reflexionarem sobre el moment actual de l'educació, sobre quins són els reptes que ens cal afrontar com a mestres i professors, sobre quines són les temàtiques, les experiències i les persones que poden contribuir a afrontar amb entusiasme la feina de cada dia a l'escola o a l'institut. L'edició 2012 de l'Escola d'Estiu es farà en un context de crisi, de dificultat, un moment crític i decisiu per a l'educació a Catalunya, en què es poden produir mutacions que no s'han d'ignorar, davant les quals cal fer-se forts. 

Per això, més que mai, ens agradaria que fos una invitació al compromís, per trobar el camí de la legítima indignació a l'acció, per poder anar cap a l'educació que els mestres volem i per la qual treballem, aquella educació que tot infant i jove mereix. I és per poder afrontar la realitat apassionant i complexa en què estem immersos i frenar tots aquells que ens la compliquen, que el Tema General d'enguany proposa pensar, reflexionar i debatre sobre l'autoritat sense autoritarisme, en un context en què hi ha qui enyora l'autoritarisme i el vol imposar a l'educació, que tant ha costat de canviar. 

Acompanyant l'Escola d'Estiu s'han organitzat, amb companyes i companys d'Amèrica Llatina i Europa, un Congrés Internacional i tres viatges d'estudi d'educació infantil, per enfortir el treball i els vincles de la renovació pedagògica més enllà de la nostra realitat; una acció que és característica de les nostres escoles d'estiu. 

La imatge de l'Escola d'Estiu de 2012 és una obra d'Antoni Tàpies. Ara fa quaranta anys l'artista la va cedir a la Fundació Artur Martorell per recollir fons per a Rosa Sensat. Per Catalunya, als mestres de Catalunya, és la crida que Tàpies feia a la ciutadania, una crida que avui es manté vigent i palesa la seva personalitat i la seva profunda estima vers el país i l'educació. Retre homenatge al seu compromís, amb la seva obra, és per a nosaltres un honor. 

Per tot això esperem i desitjem que la 47a. Escola d'Estiu esdevingui, com en totes les edicions anteriors, un espai de formació, reflexió, anàlisi. En definitiva, en un espai de relació i trobada entre totes les persones que estimem l'educació i volem treballar dia a dia per millorar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada